Jogurt võib aidata ennetada diabeeti

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jogurt
Jogurt Foto: SCANPIX

Värskest uuringust selgus, et igapäevane jogurt võib aidata vähendada teist tüüpi diabeedi tekkeriski.

«Kogutud andmed näitavad, et jogurti tarbimisel on märkimisväärne kasu diabeedi riski vähendamisel,» ütles toitumise ja epidemioloogia professor dr. Frank Hu Bostonis asuva Harvardi ülikooli arstiteaduskonnast, vahendab Health.com. Samas toonitas uuringu juht Hu, et ainuüksi jogurt suuri imesid ei tee - oluline on tervislik toitumine ja tervisliku kehakaalu säilitamine.

460 000 inimese andmeid käsitlev metaanalüüs näitas, et kui süüa iga päev üks portsjon jogurtit, väheneb diabeedi risk 18 protsenti. Hu kinnitusel ei ole vahet, millist jogurtit süüa.

Uuring avaldati ajakirjas BMC Medicine. Andmeid analüüsides võtsid teadlased arvesse inimeste vanuse, kehamassiindeksi ja teised elustiili faktorid.

Ehkki mitmed uuringud on leidnud, et jogurt aitab säilitada normaalset kehakaalu ja vähendab teist tüüpi diabeedi tekkeriski, on suurem osa neist «liiga väiksed», leidis Hu. Seega otsustasidki nad analüüsida oluliselt suuremate gruppide andmeid.

Mis põhjusel jogurt diabeedi riski vähendab, ei ole kindel. Paljud eksperdid arvavad, et põhjuseks on jogurtis sisalduvad probiootikumid, elusad mikroorganismid, mis küllaldasel hulgal koos baastoitumisega avaldavad tervist parandavat toimet.

Hu nentis, et antud teemal on vaja teha veel rohkem uuringuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles