Diabeetikute seadmed lähevad odavamaks

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Glükomeeter.
Glükomeeter. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Uuest aastast täieneb meditsiiniseadmete loetelu 118 uue seadme võrra ning diabeetikutele hüvitatavate meditsiiniseadmete toetus suureneb.

«Järgmisel aastal hüvitatakse diabeetikutele meditsiiniseadmeid enam kui 5 miljoni euro eest ning tänu igapäevaselt vajalike meditsiiniseadmete hüvitamistingimuste laiendamisele ning limiitide suurendamisele paraneb nende toimetulek haigusega veelgi,» märkis haigekassa nõukogu esimees, tervise- ja tööminister Urmas Kruuse.

Loetellu lisatud meditsiiniseadmete seas on glükomeetri testribasid, insuliininõelu ja lantsette, stoomihooldusvahendeid, ortopeedilisi tooteid, ühekordseid põiekateetreid ning CPAP seadme maske.

Tänu uutele hinnakokkulepetele alanevad uuest aastast hinnad mitmetel glükomeetri testribade pakenditel, insuliininõelte pakendil, haavasidemetel ja ühel unehäirete ravis kasutataval CPAP seadmel.

Heaks kiidetud uue haigekassa meditsiiniseadmete loeteluga laiendatakse nii diabeetikutele mõeldud meditsiiniseadmete hüvitamistingimusi kui ka tõstetakse hüvitatavate meditsiiniseadmete koguseid. Samuti parandatakse igapäevast isekateeterdamist vajavatele patsientidele põiekateetrite kättesaadavust.

Meditsiiniseadmete loetellu lisati ka kaks täiesti uut meditsiiniseadmerühma – sisemise vahetatava kanüüliga trahheakanüülid ning sisemised trahheakanüülid.

Meditsiiniseade on instrument, aparaat või seade, samuti materjal või muu toode, mida kindlustatud inimene saab kasutada iseseisvalt tavakasutajana ja mis on näiteks vajalik haiguse jälgimiseks, leevendamiseks või raviks.

Meditsiiniseadmete loetelu muudatused tehti tuginedes haigekassa ja erialaühenduste poolt esitatud ettepanekutele, tootjatega sõlmitud hinnakokkulepetele ning haigekassa ravikindlustuse hüvitiste eelarve rahalistele võimalustele.

Ravikindlustuse seadus võimaldab haigekassal kompenseerida kindlustatutele vajalikke meditsiiniseadmeid, kui need on kantud haigekassa meditsiiniseadmete loetellu. Loetelu kehtestab tervise- ja tööminister haigekassa nõukogu ettepanekul.

Sel nädalal toimunud koosolekul toetas haigekassa nõukogu 2015. aasta meditsiiniseadmete loetelu. Loetellu lisanduvate seadmete mõju haigekassa eelarvele on 800 tuhat eurot. Kokku planeerib haigekassa meditsiiniseadmete hüvitamisele üle 9,9 miljoni euro.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles