Uus mammograaf aitab rinnavähki avastada ka noorematel naistel

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
dr. Maret Talk uue mammograafiga.
dr. Maret Talk uue mammograafiga. Foto: PERH

Põhja-Eesti regionaalhaiglas (PERH) on kasutusele võetud uudne 3D-mammograaf, mis võimaldab usaldusväärselt uurida ka nooremate naiste rindu.

Regionaalhaigla radioloogiakeskuses alustas oktoobri alguses tööd uus mammograafiaseade, mille abil on lisaks tavamammograafiale võimalik teostada rinna tomosünteesi, kirjutab PERHi veebileht. 

«Rinna tomosüntees on suhteliselt uus rinna radioloogilise uuringu meetod, mis kasutab kihiti registreeritud röntgenkujutisi, et saada sarnaselt kompuutertomograafia kujutisele 3D-kujutis rinna koest,» rääkis radioloogiakeskuse juhataja dr Maret Talk. «Põhiliseks tomosünteesi eeliseks võrreldes tavamammograafiaga on võimalus kihiti eristada rinnakoe peenstruktuure.»

Ta lisas, et hiljutiste kliiniliste uuringutega on kinnitust leidnud tomosünteesi märkimisväärselt kõrgem spetsiifilisus ja tundlikkus võrreldes tavamammograafiaga.

Dr Talgi sõnul aitab tomosüntees tiheda rinnakoe korral paremini diagnoosida, st väheneb valenegatiivsete juhtude arv, mis omakorda muudab soodsaks perspektiivi kaasata mammograafilisse sõeluuringusse edaspidi ka nooremaid naisi (alates 45. eluaastast), kelle rinnakude on valdavalt röntgenoloogiliselt tihedam. Kliinilised uuringud on näidanud, et tänu tomosünteesile on väiksem ka mammograafilise sõeluuringu järel täpsustavatele lisauuringutele kutsutavate naiste ehk valepositiivsete tulemuste arv.

Rinnavähk on naistel kõige sagedamini esinev pahaloomuline kasvaja, mis moodustab rohkem kui viiendiku kõigist Eesti naistel diagnoositavatest vähkidest. Kokku haigestub Eestis igal aastal rinnavähki umbes 630 naist. Rinnavähk on aga varase avastamise korral igati ravitav haigus ning sõeluuring pakub varaseks avastamiseks võimaluse.

Talk märkis, et rinnavähi diagnoos ei ole surmaotsus, sest varases staadiumis avastatud rinnavähk on enamasti ravitav. 

«Meie rinnakeskuses on kogu abi olemas. Naine saab pöörduda rinnaarsti (mammokirurgi, onkoloogi) vastuvõtule. Lisaks alustas meil kaks aastat tagasi radioloogiakeskuses tööd rinnakabinet, kus kogemustega nõustajatele saab mure ära rääkida. Teeme vajadusel radioloogilised uuringud (mammograafia ja/või rinna ultraheliuuringu) ning radioloog võtab vajadusel ka kahtlasest koldest koeproovi,» lisas  ta. 

«Need patsiendid, kellel leitakse edasist ravi vajav muutus, suunatakse kohe edasi raviarstile. Rinnakabineti järjekorrad ei ole pikad. Nii eriarsti vastuvõtule registreerimiseks kui ka rinnakabinetti pöördumisel kehtib haigekassa poolt saatekirja nõue. Elukoha piirangut ei ole.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles