Ämmaemand – hindamatu abiline

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Võimalused erialaste teadmiste ja oskuste maksimaalsel rakendamisel ning tahe olla professionaal oma erialal on viinud selleni, et suur osa tööst rasedate, sünnitajate ja nende peredega on praegu enamasti ämmaemandate kanda. 

Kuigi peamiselt seostataksegi ämmaemanda töövaldkondi just raseduse jälgimise ja sünnitusabiteenustega, on peale selle ämmaemandad oma kutsealaselt ettevalmistuselt ka naistehaiguste ja reproduktiivtervise väljaõppinud spetsialistid, kirjutab ITK Sõnumid

Kui emal ei ole lapseootuse kestel ega sünnituse järel mingisuguseid tähelepanu vajavaid komplikatsioone, saab lapseootuse ajal alustada vastuvõttu ämmaemanda juurest, suunduda õigel hetkel sünnitustoa ämmaemanda hoole alla ning lõpetada sünnitusjärgse ämmaemanda valvsa pilgu all – ning suunduda koju arsti üldse nägemata. 

Ida-Tallinna Keskhaigla sünnitusosakonna ämmaemand Minni-Triin Kasemets selgitas, et tema silma alla jõuab naine (pere) siis, kui sünnitus on lähenemas. Sünnituseelsed tegevused on sünnituse kulu ja beebi tervise jälgimine. 

«Sünnituse lähenedes jälgime sünnituse edenemist, ema ja sündiva lapse heaolu. Soovitame sünnituse kulgu soodustavaid tegevusi ja asendeid, nõustame naist ja meest, kuidas sel imelisel ajal üksteisele kõige enam toeks olla,» loetles Kasemets, kuidas saab perele abiks ja toeks olla.

Lapse sündides on ämmaemanda hooleks lapse vastuvõtmine, tema tervise kontrollimine, tervisenäitajate jälgimine ning ema tervise kontrollimine. Ida-Tallinna Keskhaiglas soodustatakse ema-lapse lähedust, nahk-naha-kontakti, seepärast püütakse siin võimalikult kiiresti laps ema rinnale asetada ja juhendada esimest imetamist. Edasi liiguvad ema ja laps juba kas perepalatisse, või kui on tarvis lisajälgimist, siis neonatoloogia osakonda.

Neonatoloogia osakonna ämmaemand Reet Vinkel sõnas, et tema tööks on jälgida last osakonnas pikema aja jooksul viibimise korral. Neonatoloogia osakonnas jälgitakse beebile määratud ravi täitmist, lisaks tehakse tervisemõõtmisi ning ennetusuuringuid. Vajaduse korral toimuvad ka pärast väljakirjutamist koduvisiidid. Aastas koguneb selliseid arsti jälgimist vajavaid lapsi, keda vaatama sõidetakse, 30 ringis.

Ämmaemanda sõnul vajavad noored emad lapse hooldamisel ning imetamisel eelkõige julgustust, et see, mida nad teevad, on õige ja kõik on hästi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles