Aeda suitsetama kolinud pubikülastajad häirivad lastega peresid

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Möödunud nädalal Eestit nõustamise eesmärgil väisanud suitsuvaba keskkonna eksperdi Ian Gray sõnul on Inglismaal avalikes ruumides suitsetamise keelu kehtestamine kaasa toonud uued probleemid – näiteks kurdetakse pubide aedades suitsetajate üle.

Kui pubil on aed, kuhu suitsetajad muu võimaluse puudumisel kogunevad, häirib see sageli nii samas hoones pubi kohal elavaid inimesi, kelleni seeläbi tubakasuits jõuab, kui ka näiteks lastega pubi külastajaid, kes sooviksid õues värsket õhku hingata.

«Pubi külastajad küsivad, et miks saavad suitsetajad olla aias – see on ebaaus, sest kui suitsu sai teha sees, saime meie istuda õues!» rääkis Gray Postimehele antud intervjuus.

Nüüd peab pubi juhataja aga Gray sõnul otsustama, kelle pealt ta rohkem raha teenib – kas lastega perede või suitsetajate pealt.

Ehkki esmapilgul võib tunduda, et suitsetajad ostavad pubis rohkem alkoholi, mille pealt omanikud korralikku kasumit võiksid teenida, siis Gray hinnangul ei pruugi see nii olla. Sageli võtavad nad tema sõnul hoopis ühe õlle, mille seltsis siis pikalt juttu rääkides või jalgpalli vaadates aega veedavad. Samal ajal võib aga kahe lapsega pere tellida neljale inimesele söögid ja joogid ning mõne aja pärast järgmisele perele ruumi teha.

Gray tõi välja, et populaarseks hakkavad muutuma gastropubid, mis keskenduvad heale õllele, heale veinile ja heale toidule. «Nad ei taha neid, kes tulevad ainult õlut jooma ja suitsu tegema,» märkis ta.

«Me ei saa kontrollida turgu, turg reguleerib ennast ise, kuid me saame muuta keskkonda.»

Gray rääkis veel, et Inglismaal on praegu suureks edasiviivaks jõuks avalik arvamus laste kaitsmise koha pealt – suitsuvabaks tahetakse lisaks siseruumidele teha ka pargid, eriti laste mänguväljakud, sest ei taheta, et lapsed vaataks suitsetamist pealt.

«Me ei saa tõestada, et vabas õhus suitsetamine kahjustab teiste tervist. Kuid saame öelda, et ei taha, et lapsed vaatavad suitsetamist pealt,» selgitas ta.

Suurbritannias kehtestati täielik avalikes siseruumides suitsetamise keeld 2007. aastal. Erinevalt Eestist ei olnud seal nii-öelda vaheetappi suitsuruumide lubamise näol. Ian Grayl oli määrav osa vastava seaduse arendamises ja rakendamises ning ka avalikkuse ettevalmistamises.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles