HI-viirus muutub leebemaks

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suure Oxfordi ülikooli teadusuuringu kohaselt on HIV arenemas vähem surmavaks ja ka vähem nakatavaks viiruseks.

Teadlaste sõnul on viiruse areng läinud sinnamaani, kus aidsi väljakujunemine võtab varasemast rohkem aega ning muutused võivad aidata pandeemiat ohjeldada, kirjutab BBC.

Mõned viroloogid arvavad, et viirus võib lõpuks muutuda ka peaaegu kahjutuks.

HIV on viirus, mis suudab väga kiiresti muteeruda, et adapteeruda inimeste immuunsüsteemiga ja end paremini «peita». Kuid sel adapteerumisel on Oxfordi ülikooli professori Philip Goulderi sõnul oma hind. See hind on kehvem replikeerimisvõime, mis omakorda teeb viiruse vähem nakkavaks ja teeb ka aidsi väljakujunemise raskemaks.

Kui nõrgenenud viirus levib edasi teistele inimestele, hakkab aegamööda pihta n-ö HIV lahjenemine. Teadlased näitlikustasid seda protsessi, võrreldes Botswanat, kus HIV on olnud pikemat aega probleemiks, Lõuna-Aafrikaga, mida HIV tabas aastakümne võrra hiljem.

Professor Goulderi sõnul näitas nende uuring, et Botswanas on HIV paljunemisvõime kümnendniku võrra väiksem kui Lõuna-Aafrikas. «Me näeme otse oma silme all viiruse evolutsiooni ja see on üllatav, kui kiiresti see juhtub. Viiruse võime põhjustada haigestumist on nõrgenemas.»

Ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences avaldatud uuringu läbi viinud teadlased märkisid, et ka antiretroviirusravimid sunnivad HIVd leebemaks muteeruma. Nimelt õnnestus neil näidata, et ravimid võtavad sihikule HIV kõige hullemad vormid, julgustades leebemaid versioone ellu jääma.

Professor Goulder lisas: «Kakskümmend aastat tagasi võttis aidsi väljakujunemine kümme aastat aega, kuid viimase kümne aasta jooksul on see periood Botswana puhul pikenenud 12,5 aastani. Kuigi see võib tunduda olematu muutusena, on see suures plaanis väga kiire muutus. Aja möödudes võib haiguse teke võtta üha rohkem ja rohkem aega ning tulevikus võib see tähendada, et viirusekandja võib püsida asümptomaatilisena aastakümneid. »

Samas hoiatasid teadlased, et ka n-ö lahjem HIV on siiski ohtlik ja võib põhjustada aidsi.

Nottinghami ülikooli viroloog, professor Jonathan Ball ütles, et teoreetiliselt, kui lasta HIVl minna oma teed, peaks järgmised põlvkonnad olema viirusele palju vähem vastuvõtlikud kui me oleme praegu ning lõpuks muutuks HIV peaaegu kahjutuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles