Milliseid ravimeid tohib kasutada imetamise ajal?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imetamine.
Imetamine. Foto: SCANPIX

Pirita-Kose perearstikeskuse perearsti Iris Tiigi sõnul tekib naisel raseduse ajal üldine immuunsuse vastupanu langus, mis muudab organismi vastuvõtlikumaks haigustekitajate suhtes ning normaalne immuunsus taastub alles aasta jooksul pärast sünnitust.

Tiik nendis, et imetavatele emadele on ühest küljest raske ravisoovitusi anda, sest ravimuuringuid imetavate emadega lihtsalt ei tehta, kirjutab kliinik.ee.

Perearst soovitas eelistada mitte-sissevõetavaid ravimeid: «Valusa kurgu kuristamine soolalahusega on kindlasti ohutum mistahes kurgupastillist, kuna lisaks tabletis-siirupis olevale toimeainele on selles ju ka lisaained. Saialille-astelpajuõli pihustamine on samuti lubatud valik. Samamoodi võib julgelt soovitada köha puhul aurusid ravimteedega, rohket vedelikutarbimist, kuumi jalavanne, näiteks sinepipulbriga, ja rindkere ning jalgade määrimist eeterlikke õlisid sisaldavate kreemide või hanerasvaga. Eelistada tulekski mitte-sissevõetavaid ravimeid, vaid inhaleerimist, määrimist, kuristamist, pihustamist.». 

Kui nina on väga kinni, võib Tiigi sõnul lisaks meresoolalahusele ninna pihustada ka dekongestante, näiteks ksülometasoliini, või arsti ettekirjutusel ka lokaalseid steroide. «Kui nina ei suudeta lahti saada ja hoida, siis hilisem ninakõrvalkoobaste põletik ja selle ravi mõjutaks last kindlasti rohkem, kui limaskestadelt imendunud väike ravimi hulk,» tõi arst välja. 

Rögalahtistite puhul võiks tema sõnul eelistada looduslikke ravimeid – näiteks luuderohu baasil valmistatud preparaate, islandi käokõrva ekstrakti sisaldavaid rohtusid jmt.

Uroinfektsioonide puhul on Tiigi sõnul väga oluline juua rohkelt ravimtaimede või marjade baasil valmistatud ravimteesid või jahedamaid jooke. «Samas tuleks kindlasti teha uriiniproov - küllalt sageli piirdutakse ravimteede joomisega, sest ägedad põiepõletiku vaevused sellega taanduvad. Nii on aga oht, et haigust tekitavad bakterid kuseteedes päris ära ei kao ja põletikud hakkavad sageli korduma.»

Perearsti sõnul kehtib rasedusaegne ravimite kasutamise põhireegel – võimalusel mitte – ka imetamise ajal. «Kõik ravimid lähevad rinnapiima ja on imikule biokättesaadavad. Ravimeid satub rinnapiima tavaliselt väikestes kogustes, kuid imiku organismi võib ravim kuhjuda, sest tema väljaviimise ehk eliminatsiooni võime on väike,» selgitas ta.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles