Valitsus toetas vabakutselistele ravikindlustuse andmist

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravikindlustuseta inimestel on õigus vaid tasuta erakorralisele abile.
Ravikindlustuseta inimestel on õigus vaid tasuta erakorralisele abile. Foto: SCANPIX

Valitsus kiitis täna heaks ja saatis parlamendile arutamiseks seadusemuudatused, mis lihtsustavad vabakutselistel loovisikutel ning teistel ebaregulaarse sissetuleku või mitme tööandja juures töötavatel inimestel ravikindlustuse saamist.

Maksu- ja tolliameti andmetel saab eelnõuga ravikindlustuse võimaluse ligikaudu 4000 inimest, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Võlaõigusliku lepingu alusel tulu teenivate inimeste kindlustuskaitse probleemile on tähelepanu juhtinud ka õiguskantsler Indrek Teder, kelle ettepanekut kehtivat korda muuta otsustas riigikogu novembri esimeses pooles üksmeelselt toetada. Ettepaneku kohaselt saaksid ravikindlustuse ka need väikeseid tellimustöid tegevad inimesed, kelle eest maksavad erinevad tellijad kokkuvõttes küll vajalikul määral sotsiaalmaksu, kuid kuna seda ei summeerita, jäävad nad praegu kindlustuskaitsest ilma.

Valitsuse heakskiidu saanud eelnõu reguleerib nii võlaõigusliku lepingu alusel töö- ja teenustasu saavate inimeste kui ka juriidilise isiku juhtimis- ja kontrollorgani liikmete kindlustuskaitse tingimusi. Vabakutseliste loovisikute ja teiste ebaregulaarsete sissetulekutega või mitme tööandja juures töötavate inimeste sotsiaalsete garantiide tagamiseks on lahendust lubanud ka koalitsioon oma tegevusprogrammis.

Need inimesed saavad eelnõu järgi kindlustuskaitse, kui nende eest tasutakse iga kuu sotsiaalmaksu vähemalt miinimumsummas, mis tänavu on ligi 106 ja tuleval aastal veidi rohkem kui 117 eurot. Kindlustuskaitse algab ja peatub, kui haigekassa teeb maksu- ja tolliametilt saadud sotsiaalmaksu deklareerimise andmete alusel ravikindlustuse andmekogusse kande.

Riigikogus vastuvõtmisel jõustuvad seadusemuudatused 2016. aasta alguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles