Levinud põlveoperatsioon võib soodustada artriidi teket

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uue uuringu kohaselt võib levinud põlveliigese meniskivigastuse operatsioon suurendada artriidi tekkeriski.

Meniskivigastuse operatsioon viiakse sageli läbi valu vähendamise ja liigese talitluse parandamise eesmärgil, kirjutab Web MD.

Teadlased kasutasid MRI skaneeringut, et uurida 355 artriidi all kannatava patsiendi põlvi. Seejärel võrdlesid nad neid sama suure hulga tervete põlvedega. Vaatlusaluste keskmine vanus oli 60 ja enamik neist olid ülekaalulised.

Kõigis 31 meniskivigastusega põlves, mida opereeriti, kujunes aasta jooksul välja artriit, samas kui opereerimata meniskivigastusega põlvede korral kujunes haigus välja 59 protsendil juhtudest.

Kõhrekadu esines ligi 81 protsendi meniskioperatsiooni läbi teinud põlvede puhul, samas kui opereerimata meniskivigastusega põlvede puhul esines seda umbes 40 protsendil juhtudest.

Kuigi meniskivigastuse operatsioon on väga levinud, märkis uuringu autor dr. Frank Roemer Bostoni ülikooli meditsiinikoolist, et üha rohkem tekib tõendeid selle kohta, et selline operatsioon võib olla põlveliigesele kahjulik.

Tema hinnangul tuleks meniskioperatsiooni näidustusi ettevaatlikult kaaluda, et vältida põlveliigese taandarengu kiirendamisst.

Operatsiooni alternatiiviks on füüsiline teraapia, mis aitab säilitada ja taastada põlve toetavate lihaste tugevust ja liikumisulatust. Samuti kasutatakse sümptomite ravis jääd ja mittesteroidseid põletikuvastaseid ravimeid.

***

Põlveliigese meniskivigastus

Põlveliigese meniskivigastusi esineb sageli füüsiliselt aktiivsetel inimestel traumade tõttu. Vanemaealistel on see tingitud enamasti liigese kulumisprotsessist. Teismeliseeas või noorematel esineb mensiki vigastusi väga harva.

Põlveliigese menisk on pehmekoeline struktuur reie- ja sääreluu vahel. Oma kuju tõttu aitab see vähendada koormust liigese pindadele. Ilma meniskita oleks koormus kõhrele kordades suurem, kuna reieluu on ümar- ja sääreluu tasapinnaline.

Miks tekib vigastus?

Teatavatel liigutustel pitsub meniski kude reie- ja sääreluu vahele selliselt, et tekivad meniski rebendid. Tüüpilisteks näideteks on tugijala pöördliikumine  kükist tõusmisel või autos väljaastumisel. Meniski vigastused tekivad sageli ka suuremate traumade korral, kus kahjustada saavad ka liigese sidemed, kõhred ja luu.

Vanemaealistel patsientidel on meniski vigastused tingitud liigese ja mensiki kulumisest. Meniski kude muutub sedavõrd hapramaks, et vigastused tekivad  ka tavapärasel koormusel - ilma selge traumata.

Allikas: TÜ kliinikumi sporditraumatoloogia keskus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles