Kaheksa põhjust, miks võid öösiti higistada

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui sinu magamistoas on liiga soe või sind paneb higistama su tekk, siis tead, mida ette võtta. Ent kui higistad ilma väliste loogiliste põhjusteta öösel kõik linad märjaks, võib põhjus peituda mõnes terviseprobleemis ja sel juhul tasub arsti poole pöörduda.

Web MD toob välja kaheksa võimalikku põhjust, mis paneb inimesi öösel higistama.

1. Menopaus

Menopausiga seotud kuumahood võivad tekkida öösiti ja põhjustada higistamist. See on väga levinud öise higistamise põhjus naiste puhul.

2. Idiopaatiline hüperhidroos

Idiopaatiline hüperhidroos on seisund, mille puhul keha eritab liiga palju higi ilma tuvastatava meditsiinilise põhjuseta.

3. Infektsioonid

Tuberkuloos on kõige sagedamini öise higistamisega seostatav infektsioon. Kuid ka bakteriaalsed infektsioonid, nagu endokardiit ehk südame sisekesta põletik, osteomüeliit ehk luu- ja luuüdipõletik ning abstessid võivad põhjustada öist higistamist. Öine higistamine võib olla ka HIV sümtptom.

4. Vähk

Öine higistamine on ka üks teatud vähiliikide varajasi sümptomeid. Kõige levinum vähk, mis öist higistamist põhjustab, on lümfoom. Samas esineb diagnoosimata vähiga inimestel sageli samaaegselt ka teisi sümptomeid, nagu seletamatu kaalukaotus ja palavik.

5. Ravimid

Teatud ravimite võtmine võib põhjustada öist higistamist. Näiteks on see üsna tavaline antidepressantide puhul: kaheksal kuni 22 protsendil antidepressante võtvatest inimestest esineb öist higistamist. Sama võivad põhjustada ka teised psühhiaatrilised ravimid. Ka palavikualandajad, nagu aspiriin ja atsetaminofeen võivad mõnikord viia higistamiseni. Ka paljud teised ravimid võivad põhjustada öist higistamist või õhetust.

6. Hüpoglükeemia

Madal veresuhkur võib põhjustada öist higistamist. Inimestel, kes süstivad insuliini või võtavad suukaudseid diabeediravimeid, võib öösiti esineda hüpoglükeemiat, millega kaasneb higistamine.

7. Hormonaalne tasakaalutus

Hormonaalsed häired, nagu feokromotsütoom, kartsinoidsündroom ja hüpertüreoos kutsuvad sageli samuti esile öist higistamist.

8. Neuroloogilised seisundid

Neuroloogilised seisundid, nagu autonoomne düsrefleksia, posttraumaatiline süringomüeelia, ajurabandus ja autonoomne neuropaatia võivad samuti põhjustada suurenenud higistamist ja viia öise higistamiseni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles