Võimalusi Alzheimerisse suremise riski vähendada

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See haigus võib tekitada nii mälu- kui ka käitumishäireid.
See haigus võib tekitada nii mälu- kui ka käitumishäireid. Foto: Panther Media

Hiljutise uuringu järgi võib nädalas enam kui 25 kilomeetri jooksmine väheneda Alzheimerisse suremise riski.

Samuti aitab ka kõndimine, kui selle tegevuse käigus põletatud energia hulk on võrdne nädalas enam kui 25 kilomeetri jooksmisega, kirjutab newsmaxhealth.com

Uuringu üks läbiviijatest Paul Williams ütles, et piisavalt liikumine võib takistada ajumahu vähenemist ning seetõttu võib langeda ka Alzheimeri tõppe suremise riski.

Williamsi uuringust selgus, et Alzheimeri tõppe suremise riski aitasid vähendada ka kolesteroolitaset alandavad ravimid ning päevas vähemalt kolme puuvilja söömine.

Uuringu läbiviija rõhutas, et uuring võimaldas leida seoseid nende tegurite ja Alzheimeri tõppe suremise riski vahel. Teadustöö eesmärk ei olnud uurida, kas jooksmine, kõndimine, puuviljade söömine või kolesterooliravimite võtmine vähendas Alzheimeri tõve tekkimise riski.

Uuring avaldati hiljuti väljaandes Journal of Alzheimer's Disease. Alzheimeri tõve ühingu järgi põeb seda haigust Ameerikas umbes viis miljonit alla 65 aastast ameeriklast. Neil on probleeme nii mälu, mõtlemise kui ka käitumisega.

Uuring kaasas enam kui 153 000 jooksjat ja käijat, kes on osalenud rahvusvahelistes jooksjate ja kõndijate terviseuuringutes. Nii mehi kui ka naisi hakati jälgima 90-ndate aastate algusest.  

Williams jälgis uuringus osalejaid keskmiselt 12 aastat ja jälgis, kes surid Alzheimeri tõppe.  

Tema uurimusest selgus, et nädalas rohkem kui 25 kilomeetrit jooksnud inimesed surid 40 protsenti väiksema tõenäosusega Alzheimeri tõppe kui need, kes ei jooksnud. Nädalas 12 kuni 24 kilomeetrit jooksnud inimestel oli selle haiguse tõttu suremise risk 25 protsenti väiksem.

Williamsi sõnul on uuringu tulemused vastuolus varasemate soovitustega, sest üldiselt soovitatakse joosta nädalas kaheksa kuni 12 kilomeetrit.   

Päevas kolm või rohkem puuvilja söönud inimestel oli 60 protsenti väiksem risk Alzheimeri tõppe suremiseks kui neil, kes sõid päevas vähem puuvilju. Williams ei osanud öelda, kas see erinevus tuleb vaid puuviljade söömisest või on suuremad puuviljasööjad olid ka muidu tervislikumate harjumustega.

Kolesteroolialandajaid võtnud inimestel oli 40 protsenti väiksem tõenäosus surra Alzheimeri tõppe. Kuigi väiksemat tõenäosust on leidnud ka varasemad uuringud, vajab see Williamsi sõnul edaspidist uurimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles