Suitsetamine hävitab Y-kromosoomi

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mehed kipuvad naistest pisut sagedamini vähki haigestuma ning selle põhjuseks võib olla Y-kromosoomi kadumine vererakkudest, mis suurendab kasvajate tekkeohtu kogu kehas. Ajakirjas Science ilmunud uurimuse kohaselt saab meessugukromosoomile saatuslikuks suitsetamine.

Rootsi arstidele on kättesaadavad mitme pikaajalise terviseuuringu andmed, kus on jälgitud inimeste eluviise ja haiguste tekkimist. Uppsala ülikooli teadlased analüüsisid kolme sellise uuringu käigus kogutud 6000 mehe vereproove ja võrdlesid valgete vererakkude pärilikkusainet, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Y-kromosoom hakkas vererakkudes kaduma vanadel meestel ja suitsetajatel. Tubakaarmastajatel hävisid valgete vereliblede Y-kromosoomid keskmiselt kolm korda suurema tõenäosusega kui neil, kes sigarette ei tõmmanud. Sama uurimisrühm on varem näidanud, et Y-kromosoomi kadumine vererakkudest suurendab varase surma riski ja vähki suremise tõenäosust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles