Hommikune kurguvalu tekib mitmel põhjusel

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hommikune kurguvalu ei tähenda alati kohest haigestumist.
Hommikune kurguvalu ei tähenda alati kohest haigestumist. Foto: SCANPIX

Paljud on ilmselt kogenud hommikust kurguvalu, mis mõne tunni jooksul möödub. Sellel võib olla mitmeid põhjuseid.

«Suu mikrofloora on väga rikkalik, öisel ajal kui me seda oma toitumisega ei mõjuta ja suud ei loputa, võib teatud mikroorganismide osakaal tõusta ja suu limaskesta ärritada,» selgitas perearst Triinu-Mari Ots Laagri perearstikeskusest.

Limaskesta ärritust ning hommikust kurguvalu võib põhjustada ka avatud suuga magamine, mida kiputakse sageli ninahingamise takistuse korral tegema.

Ent valu võib olla ka viiruslikku päritolu. «Ninaneelu limaskest on üks peamisi viiruste sissetungimise kohti, seega toimub meil seal pidev võitlus ja  limaskest võib sellele põletikuga reageerida, mis omakorda põhjustab valu,» selgitas perearst.

Samuti võib kurguvalu tekitada maohappe refluks. Reflukshaiguse korral võib lamades sattuda happelist maosisu söögitorru ja ka neelupiirkonda, mis ärritab limaskesta ja põhjustab limaskesta põletikku. «Tavaliselt esinevad siis ka kõrvetised ning hommikune kurguvalu ja halb maitse suus on peamisteks sümptomiteks,» ütles Ots ning lisas, et reflukshaiguse kahtluse korral tasub kindlasti perearsti juurde pöörduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles