Kas ka tervislikest toitudest võib sõltuvusse jääda?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervislik toit võib olla väga isuäratav.
Tervislik toit võib olla väga isuäratav. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Tervislikku toitumist peetakse kasulikuks, kuid mõned inimesed võtavad seda liiga tõsiselt ning peavad tervislikku toitumist kõigest muust tähtsamaks.

Ortoreksia ehk orthorexia nervosa on nn uue aja söömishäire, mis tekib, kui inimene võtab kinnisideeks tarbida vaid tervislikke toite, kirjutab Fox News. Inimene sööb vaid väga kindlaid toite, mis on tema arvates tervislikud ning kontrollib pidevalt, et iga söödud suutäis oleks võimalikult tervislik.

Ortoreksia sarnaneb anoreksia ja buliimiaga, kuid nälgimise või liiga palju söömise asemel keskenduvad ortoreksia põdejad sellele, et toit oleks nii tervislik kui vähegi võimalik.

«Vastupidiselt traditsioonilistele söömishäiretele, mille eesmärk on saada kõhnemaks, tahavad ortoreksia põdejad süüa nii värsket ja naturaalset toitu kui vähegi võimalik» ütles Sondra Kronberg rahvusvahelisest söömishäirete ühingust.

Ortoreksiat ravitakse rääkimisele tugineva teraapiaga. Kronbergi sõnul on üks võimalus istuda koos patsiendiga restoranis ja vaadata, mida nad söövad. «Üks asi on rääkida patsiendiga, kes ütleb, et kardab mingeid toite süüa, teine asi on näha, kuidas inimene hakkab värisema, kui mingi toit ta ette tuuakse,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles