Äkiline palavik murrab lapsi päevaks-paariks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palavikus lapse tervist tuleb pidevalt jälgida.
Palavikus lapse tervist tuleb pidevalt jälgida. Foto: SCANPIX

Viimastel nädalatel on lapsevanemaid üllatanud lastel ootamatult tekkinud kõrge palavik, mis kaob enamasti suhteliselt kiiresti ega too kaasa teisi külmetus- või viirushaiguste nähte.

Tartus põdesid ühe pere kaks last samalaadset haigust – terve päeva vaevlesid lapsed kõrges palavikus, ent juba järgmisel päeval oli haigus kui käega pühitud. Teise pere laps vaevles palavikus kolm päeva, ent samuti ei kaasnenud sellega peale rohke magamise ja loiduse köha, nohu ega kurguvalu.

Tallinna lasteaedades on sel nädalal nii mõneski rühmas jäänud korraga paar-kolm last kõrge palaviku tõttu päevaks-paariks koju.

Perearsti nõuandetelefonile 1220 oli mure tuttav. Nõustaja sõnul tehakse selliste ootamatult tekkinud palavike kohta kõnesid tegelikult aastaringselt, nii ka viimasel ajal.

«Meile teadaolevalt on praegu lühipalavikkudega seoses lapsel paar päeva palavik ja muid erilisi sümptome ei ole,» sõnas nõustaja, rõhutades, et haiguse kulgu ja last tuleb igal juhul jälgida.

«Palavik ei ole üldiselt ohtlik, kui ta ei ole üle 40 kraadi,» rääkis nõustaja. «Palavik on keha kaitsereaktsioon ning palavikuravimit andes tuleb lähtuda lapse üldisest tervislikust seisundist ja enesetundest.»

Palavikualandajaks sobib paratsetamool, palavikus laps peab palju jooma kas vett, jõhvikajooki, kerget teed või muud sellist. «Limonaadid ja muud magustatud joogid ei sobi haigusega kokku,» lisas nõustaja.

«Palavikus laps vajab vanemate pidevat jälgimist. Lapse tervise seisund võib muutuda hetkega ning siis tuleb ka ravi ümber vaadata, ka tund aega tagasi saadud nõuanne arstilt ei pruugi uues situatsioonis enam kehtida,» pani ta lapsevanematele südamele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles