Neli suurimat müüti rasvapõletuse kohta

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kaalust alla võtmine ei ole kunagi lihtne ning teema ümber liigub kahjuks palju müüte, mis võivad selle veelgi raskemaks teha.

Health.com toob välja neli suurimat müüti rasvapõletuse kohta ja selgitab, miks neid uskuda ei tasu.

1. Vähenda süsivesikute tarbimist ja võtad kaalust alla

Et põletada rasva, tuleb oma keha ka toita, sest vastasel juhul ei ole sul lihtsalt energiat, et kõrge intensiivsusega trenni teha. Ilma süsivesikuteta oled aga energiast tühi ning ehkki su treening võib tunduda piisavalt intensiivne, jääb ta ilmselt lühemaks või vähem efektiivseks kui siis, kui oled oma keha korralikult toitnud.

2. Pikem mõõduka intensiivsusega treening põletab rohkem rasva kui kõrge intensiivsusega treening

Ehkki mõõduka intensiivsusega treenides põletad sa tõepoolest rohkem rasva kui süsivesikuid, sõltub põletatud kalorite koguhulk treeningu pikkusest. Samas ei tõsta mõõduka intensiivsusega treening kuigi palju treeningujärgset ainevahetuse määra. Kõrge intensiivsusega treening kutsub seevastu esile võimsama «järelpõletuse», mis võib kesta ka terve päeva või kauemgi. Selle järelpõletuse kütuseks on aga peamiselt just rasv ja just see on aeg, mil sinu kehavormid päriselt muutuvad.

3. Miinus 500 kilokalorit päevas = miinus pool kilo kehakaalu nädalas

Miks see ei ole tõsi? Sest inimene on loodud ellu jääma ja kui päevane kalorite hulk jääb oluliselt väiksemaks, lülitub organism ellujäämisrežiimile, mis tähendab, et ainevahetuse määr aeglustub ja keha püüab iga kalori talletada. See ei tähenda, et tarbitava toidu kaloraaži ei peaks üldse vähendama, kui soovid kaalust alla võtta, kuid ole järskude muutustega ettevaatlik. Näiteks vähendada päevast kalorite hulka 300 kilokalori võrra on kindlasti parem kui 500 kilokalori võrra – nii on sul ka rohkem energiat, et intensiivset trenni teha ja seeläbi oma ainevahetuse määra veelgi tõsta.

4. Ära söö õhtuti pärast 18

Toit annab kaloreid sõltumata sellest, mis kell sa seda sööd. Kui sa sööd liiga palju – seejuures ükskõik, mis kellaajal – võtad sa kaalus juurde. Üks 2012. aastal läbi viidud uuring võrdles ülekaalulisi inimesi, kes sõid terve päeva jooksul süsivesikuid, nendega, kes sõid neid õhtusöögi ajal. Selgus, et õhtused süsivesikute sööjad võtsid rohkem kaalust alla ja põletasid rohkem rasva ning tundsid päeva jooksul ka vähem nälga. Teadlased täheldasid, et sellel grupil oli täiskõhutunnet ja nälga reguleerivate hormoonide tase parem kui päevastel süsivesikute sööjatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles