Ravimeid ei tasu võtta koos greibimahla ja piimaga

Apotheka
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Internet

Ravimite koostoimed moodustavad olulise osa kõrvaltoimetest. Koostoimeid võib esineda nii teiste ravimite, ravimtaimede kui ka toiduga.

Mitmedki toiduained võivad suurendada või vähendada ravimi mõju organismile. Koostoimetele tuleks tähelepanu pöörata just eakamatel inimestel, kes kasutavad regulaarselt mitmeid ravimeid korraga. Ravimite ja toidu koosmõju on üle maailma küllaltki vähe uuritud, kuid on teada nii mõnigi toiduaine, mis muudab ravimi ainevahetust organismis.

Väga laialdaselt kasutatud vererõhuravimite rühm kaltsiumikanalite blokaatorid, mille toimeaineteks on näiteks amlodipiin, latsidipiin, lerkapiin, felodipiin, nifedipiin, võib anda koostoimet greibimahlaga. Tulemuseks on ravimi plasmakontsentratsiooni suurenemine ja ravimi toime tugevnemine ehk vererõhu liigne alanemine. Inimene võib tunda pearinglust ja uimasust.

Vastupidine toime on aga kilpnäärme alatalituse korral kasutatava levotüroksiiniga, kus greibimahl häirib antud ravimi imendumist. Samuti ei sobi greibimahl enne operatsioone, kuna võib tekkida vere hüübivuse languse oht.

Ettevaatust ravimtaimedega

Ravimite võtmine koos piima või piimatoodetega võib alandada ravimi efektiivsust. Antibiootikum doksütsükliin ja tetratsükliin ning rauapreparaadid annavad piimaga inaktiivse ühendi, mille toimel ravitoime väheneb. Samuti piimas olev kaseiin ja kaltsium vähendavad antibiootikumi tsiprofloksatsiini imendumist. Kui pakendis olev infoleht ei anna teisi soovitusi, tuleks ravim sisse võtta veega.

Tromboosi profülaktikas ja ravis kasutatud toimeaine varfariin, preparaadi nimetusega Marevan, on oma olemuselt K-vitamiini antagonist. Antud vitamiin osaleb vere hüübimises. Seetõttu tuleks varfariinravi ajal piirata rohkelt K-vitamiinirikaste ainete (rohelised kapsad ja salatid, roheline tee, spinat, maks, sojaoad) tarbimist või teha seda iga päev regulaarselt. Vastasel juhul võib suureneda tromboosi risk.

Ettevaatlik tuleb olla ka apteegirohtude tarvitamisel loodustoodete ja ravimtaimedega. Palju uuritud naistepunal on mitmeid koosmõjusid ravimitega. Naistepuna võib nõrgendada suukaudsete rasestumisvastaste pillide toimet. Ravimtaime kasutamisel koos antidepressantidega (tsitalopraam, fluoksetiin, paroksetiin, sertraliin jt) võib tekkida serotoniinisünroom, mille tunnuseks on närvisüsteemi kõrgenenud aktiivsus.

Uuringud naistepunaga on näidatud ka ravimite nagu näiteks amiodaroon, sotalool, varfariin, digoksiin, omeprasool, epilepsiaravimite fenütoiin ja karbamasepiin nõrgenevat toimet. Naistepunal endal on fotosensibiliseeriv toime - naha vastupanuvõime ultraviolettkiirgusele nõrgeneb. Seda tuleks arvesse võtta päikese käes viibimisel ja solaariumis käimisel. Suureneb päikesepõletuse oht.

Ravimtaimedest võivad näiteks punane päevakübar, ingver ja küüslauk suurendada verdvedeldavate ravimite toimet. Ženšenn, küüslauk ja ingver omakorda võivad anda antidiabeetiliste preparaatidega koostoime, kus nad tugevdavad ravimi efektiivsust.

Alkoholi tarvitamist koos ravimitega tuleks igal juhul vältida. Alkohol võib nii tugevdada ravimite toimet kui ka vastupidi – ravimid võivad suurendada alkoholi mõju organismile. Alkohol võimendab kindlasti rahustite, uinutite, krambivastaste ainete kesknärvisüsteemi pidurdavat toimet. Põletikuvastase ravimi metronidasooli ja alkoholi koosmanustamisel võib tekkida disulfiraamisarnane reaktsioon, mis sarnaneb tugevale pohmelusele, sümptomiteks on iiveldus, oksendamine, peavalu, nahaõhetus.

Paanikaks pole põhjust

Mittesteroidsete põletikuvastaste ravimite (ibuprofeen, diklofenak, naprokseen) kasutamine koos alkoholiga suurendab maksatoksilisust ja mao verejooksu riski.

On olemas ravimeid, mida tuleks kindlasti võtta tühjale kõhule, kuna toit vähendab raviaine biosaadavust. Happelisest keskkonnast imenduvad paremini maokaitse omeprasool ja esomeprasool, antibiootikum asitromütsiin ja rauapreparaadid.

Samuti aeglustab toit paratsetamooli, aspiriini ja kolesteroolialandaja rosuvastatiini imendumist. Vererõhuravimite rühma AKE-inhibiitorid (ramipriil, enalapriil, perindopriil) imendumine on täielik võttes neid tühjale kõhule. Toit vähendab ka itrakonasooli, levodopa, digoksiini ja penitsiliinide imendumist. Kui on soov saada näiteks valuvaigistava ravimi kiiret toime algust, on soovitatav võtta tablett sisse tühja kõhuga, kuna peale rammusat einet pikeneb oluliselt ravimi toime algus ja väheneb ka maksimaalne plasmakontsentratsioon.

Valgurikas toit võib mõjutada ka varfariini efektiivsust - vere seerumi albumiini tase tõuseb, koos sellega võib INR-i väärtus väheneda ja suureneb trombioht.

Meeles tuleks pidada, et antud koostoimed avalduvad ainult väga suurte koguste toiduainete ja ravimi koos manustamisel. Kindlasti ei tasuks oma menüüst midagi kardinaalselt välja jätta ja teha muid toitumisekstreemsusi. Parim viis hoiduda ravimite ja toidu koostoimetest on uurida ravimi infolehte ja tekkinud küsimustega pöörduda spetsialisti poole.

Jäta meelde!

1. Greibimahla ei tohi juua vererõhuravimite ja kilpnäärme alatalituse ravimite tarvitamisel ning enne operatsioone.
2. Piim ja piimatooted võivad vähendada ravimi efektiivsust.
3. Kui pole teisiti öeldud, võta ravimit alati koos veega!
4. Kui sa võtad tromboosi profülaktikaks ja ravis kasutatud preparaadi Marevan, vähenda rohelise kapsa, salatite, rohelise tee, spinati, maksa ja sojaubade tarbimist.
5. Naistepunaga tasub olla ettevaatlik neil, kes kasutavad suukaudseid rasestumisvastaseid pille või antidepressante.
6. Ravimtaimedest võivad näiteks punane päevakübar, ingver ja küüslauk suurendada verdvedeldavate ravimite toimet.
7. Alkoholi tarvitamist koos ravimitega tuleks igal juhul vältida. 

Artikkel ilmus Apotheka ajakirjas Naerata

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles