Lugeja küsib: miks tuleb soodusravimi eest ühtäkki rohkem maksta?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lugeja küsis, miks on sotsiaalministeerium kehtestanud uued kokkuleppehinnad ravimitele, millel pole odavamat analoogi.

«Näiteks 100-protsendilise soodustusega peaks patsient maksma ravimite eest 1,27 eurot, tegelikult aga peab ühe karbi Rivotrili eest maksma 2,90 eurot. Korrutage see kuuega, nagu mõnel inimesel vaja on, ja saate aru, milline hinnatõus on see olnud.  Üks karp 50-mikrogrammist L-thyroxini maksab 2,52 eurot. Valiks hea meelega odavama ravimi, aga seda ju pole olemas,» kirjutas ta.

Vastab sotsiaalministeeriumi teavituse peaspetsialist Armo Vask:

Selliste ravimite kohta, millel ei ole soodusravimite loetelus sama toimeaine ja manustamisviisiga analoogi, sõlmitakse hinnakokkulepped.

Hinnakokkulepped tuleb üks kord aastas üle vaadata ja kui konkreetse ravimi hind Eestis on kujunenud kõrgemaks kui teistes Euroopa Liidu liikmesriikides (Eesti võrdlusriikideks on Läti, Leedu ja Slovakkia), saame hinnakokkuleppega jätkata juhul, kui müügiloa hoidja korrigeerib ravimi hinda ka Eestis.

Hinnakokkulepet saame pikendada kõrgeima Eesti võrdlusriigis kehtiva hinna tasemel ja sellisel juhul täiendavat patsiendi omaosalust ei teki. Kui ravimitootja ei ole nõus oma ravimi hinda Eestis korrigeerima, siis kaotab hinnakokkulepe kehtivuse. Kuni uue hinnakokkuleppe sõlmimiseni või ravimi väljaarvamiseni soodusravimite loetelust kehtestatakse ravimile piirhind Eesti võrdlusriigis kehtiva hinna tasemel.

Näiteid sellistest hinnakokkulepete lõppemistest on seni olnud üksikuid, ravimid Rivotril (müügiloa hoidja Roche Eesti OÜ) ja L-Thyroxin (müügiloa hoidja Berlin-Chemie AG (Menarini Group)) on kahjuks ühed neist.

Ravimi Rivotril 2mg N30 tootjahind Eestis on ligikaudu 50 protsenti kõrgem kui sama ravimi kõige kõrgem hind Eesti võrdlusriikides. Seetõttu on ravimi hind apteegis 3,85 eurot, millest hinnakokkuleppe puudumise tõttu hüvitab haigekassa 0,96 eurot.

Ravimi L-Thyroxin 50mcg N100 tootjahind on Eestis ligikaudu 15 protsenti kõrgem kui sama ravimi kõige kõrgem hind Eesti võrdlusriikides. Seetõttu on ravimi hind 3,87 eurot, millest hinnakokkuleppe puudumise tõttu hüvitab haigekassa 1,35 eurot.

Tahaksime loota, et nende ravimite müügiloa hoidjad nõustuvad juba lähiajal viima oma ravimite hinnad Eestis vastavusse teistes riikides kehtivate hindadega, misjärel saame hinnakokkulepped sõlmida ja patsiendi omaosalus langeks taas 1,27 eurole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles