Esmaabi palaviku korral

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kehatemperatuur on madalam hommikuti ja kõrgem pealelõunasel ajal.
Kehatemperatuur on madalam hommikuti ja kõrgem pealelõunasel ajal. Foto: SCANPIX

Kehatemperatuuri tõusmisel on mitu põhjust ning alati ei ole vajadust palavikku alandada. Pärnu haigla jagab soovitusi, mida palaviku korral teha.

Palavik on haigusega kaasneva põletiku tunnus ja organismi loomulik reaktsioon haiguse tekitajate vastu. Seega on palavik kaitsereaktsioon, mida ei pea alati ravimitega mõjutama, sest kõrge temperatuur hävitab ka baktereid.

Kehatemperatuur on madalam hommikuti ja kõrgem pealelõunasel ajal kella 16-18 vahel või pärast füüsilist koormust.

Imikutel ja väikelastel võib kehatemperatuur tõusta nutmise ja ülekuumenemise, samuti liiga soojalt riietamise või liiga soojas viibimise tõttu. Kõige tavalisemad palaviku põhjused lastel on mitmesugused ägedad haigused.

Inimese kehatemperatuur säilib, vaatamata teda ümbritseva keskkonna temperatuuri kõikumisest, suhteliselt muutumatuna. Kõige tundlikumad keha osad on nahk ja jäsemed, mida mõjutab väliskeskkonna temperatuur.

Normaalne kehatemperatuur täiskasvanul on kaenla alt mõõtes kuni 37,0 °C ning lastel kuni 37,3 °C. Mõõdukas palavik ei kahjusta organismi, kuid palavik rohkem kui 40 °C võib olla eluohtlik.

Palavik on organismi kaitsereaktsioon järgmistele ärritajale:

  • viirused, bakterid, nakkused
  • psüühiline erutus, sel juhul on kehatemperatuur 37,2 °C - 37,4 °C
  • hormonaalse süsteemi häired, näiteks kilpnäärme probleemid
  • immuunsüsteemi häired (kasvajad, lastel ka pärast vaktsineerimist)
  • valkude lagunemise tagajärg (ülitugev füüsiline pingutus, esimene tugev päevitus)

Palaviku tunnusteks on külmavärinad, kahvatu nahk ja külmatunne. Kehatemperatuur on üle üle 37,0 °C; nahk muutub kuumaks, kuid ei higista; hingamine ja pulss kiirenevad; pearinglus; segasus, sonimine; janu.

Kui kehatemperatuur on juba üle 40 °C, siis võivad tekkida krambid, teadvusehäired (näiteks minestamine) või koguni ajukahjustus.

Mida palaviku korral teha?

Kui kehatemperatuur on alla 38,0 °C, siis ei ole olukord kriitiline. Oluline on puhata nii palju kui võimalik, jätta  kõrvale töö ja tegevused, tarbida vedelikku ja süüa kergeid eineid.

Kui kehatemperatuur on üle 38,0 °C, siis tuleb palavikku alandada. Haige peab olema voodis mugavas asendis, õhukese katte all. Ülearu soojalt riidesse panna ei tohiks, nii ei saa keha liigset sooja ära anda. Palju tuleb juua jahedat kerget jooki, et asendada higistamisega kaotatud kehavedelikku. Tegema peaks niiskeid ja jahedaid mähiseid. Kui palavik on üle 38, 5 °C, tuleks lisaks kasutada palavikku langetavaid ravimeid.

Lapsel tuleb palavikku alandada sarnaselt täiskasvanuga, kuid kui lapse jäsemed on külmad, siis peab kasutama leige veega ülehõõrumist ja seda ainult kehatüve piirkonnas. Samuti tuleb soojendada lapse jalgu ja käsi. Kui lapsel on külmavärinad, ei tohi ülehõõrumist teha. Juua tuleb pakkuda lonkshaaval ning imikute puhul tuleb eemaldada mähkmed.

Millal peaks arsti poole pöörduma täiskasvanu?

  • Haigusseisund teeb Teile muret
  • Palavik püsib üle 39,0 °C rohkem kui 24 tundi, vaatamata palaviku alandamisele
  • Tekib õhupuudus, hingeldus, nõrkus
  • Tekib valulik hingamine
  • Kujuneb teadvusehäire

Millal tuleks lapsega arsti poole pöörduda?

  • Laps muutub loiuks, keeldub joogist
  • Palavik püsib üle 39,0 °C rohkem kui 24 tundi, vaatamata palaviku alandamisele
  • Lapsel kujunevad hingamisraskused
  • Krambid

Oluline on teada, et palavikku ei langetata, kui näit on alla 38,0 °C, kuna see on organismi kaitsereaktsioon, mis aitab võidelda haiguse vastu. Palavikuravimid ei ravi haigust, vaid aitavad kehatemperatuuri reguleerida.

Pärasoolest mõõdetud temperatuur on kaenla alt mõõdetust poole kraadi võrra kõrgem. Täiskasvanute palaviku alumine piir pärasoolest mõõdetuna on 37,5 °C ja kaenla alt mõõdetuna 37,0 °C.

Olenevalt mõõtmiskohast on lapse normaalne kehatemperatuur vahemikus 36-38 °C. Pärakust mõõtes kuni 38,0° C, suust mõõtes kuni 37,8°C ning kaenla alt mõõtes kuni 37,3° C.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles