Kehv sperma võib tähendada kehva tervist

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uue uuringu järgi võib kehva sperma kvaliteediga seotud viljatus tähendada ka üldiselt kehva tervist, sealhulgas kõrget vererõhku, südamehaigusi ning sisenõrenäärmete häireid.

Teadlaste sõnul ei tähenda see, et kehv sperma põhjustab neid probleeme – pigem on tõenäoline, et sperma kvaliteet peegeldab mehe üldist terviseseisundit, kirjutab Web MD.

«Viljatus võib olla üldise kehva tervise markeriks,» ütles uuringu juhtivautor dr. Michael Eisenberg Californias Palo Altos asuvast Stanfordi meditsiinikoolist.

«On palju mehe üldise tervisega seotud faktoreid, mis kahjustavad sperma tootmist,» ütles Eisenberg. Ta lisas, et kõrge vererõhu ja muude terviseprobleemide ravimine võib parandada sperma kvaliteeti. Samas ei olnud ta kindel, kas kehv sperma kvaliteet on seotud seisundi endaga või on süüdlaseks hoopis ravimid.

«Mehe viljakust võivad mõjutada paljud asjad, millest me varem ei teadnud või millele ei mõelnud. Ka kõrge vererõhu ravimid ise võivad põhjustada spermaprobleeme,» märkis ta.

Samuti võib oma osa olla Eisenbergi sõnul geneetikal. «Umbes kümme protsenti geenidest mehe kehas on seotud sperma tootmisega, nii et on võimalik, et osa neist geenidest mõjutab ka muid funktsioone.»

Ajakirjas Fertility and Sterility avaldatud uuringu raames võrdles Eisenbergi meeskond spermakahjustustega meeste tervist nendega, kellel kahjustusi ei esinenud.

Teadlased leidsid, et 44 protsendil spermakahjustustega meestest oli ka teisi terviseprobleeme – sealhulgas kõrget vererõhku ning veresoonte haigusi. Lisaks selgus, et mida rohkem terviseprobleeme mehel oli, seda suurema tõenäosusega oli tal ka kehv sperma.

Teadlased analüüsisid selle uuringu raames enam kui 9 000 aastatel 1994 kuni 2011 viljatuse tõttu arsti poole pöördunud mehe andmeid. Meeste vanus jäi 30 ja 50 eluaasta vahele.

Meeste seemnevedeliku puhul kontrolliti selle kogust, spermatosoidide arvu ja aktiivsust. Umbes 50 protsendi meeste puhul oli viljatus tingitud kehvast sperma kvaliteedist.

«See on järjekordne tõend selle kohta, kui oluline on mitte vaid viljakus, vaid ka üldine tervislik seisund. Neil on suur omavaheline seos. Sõltumata sellest, mis on sinu eesmärgid, olgu selleks elada igavesti või saada laps, on oluline enda eest hoolitseda,» märkis Eisenberg.

New Yorgi Lenox Hill haigla reproduktiivendokrinoloog dr. Tomer Singer tõdes, et antud uuring kinnitab seda, mida reproduktiivendokrinoloogid on juba ammu täheldanud – et seemnevedeliku ja terviseprobleemide vahel on seos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles