Kaks päeva lapsega haiglas: 75 eurot, palun!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna lastehaigla.
Tallinna lastehaigla. Foto: Toomas Huik

Koos 12-aastase lapsega lastehaiglasse jäämine võib vanemale päris kalliks maksma minna – 75 eurot on summa, mis taheti sisse kasseerida Ida-Virumaalt Tallinna tulnud paljulapselise pere ema käest, kirjutab venekeelne nädalaleht Den za Dnjom.

Paar aastat tagasi hakkas laps kaebama, et kuuleb ühe kõrvaga kehvasti. Ema viis ta arsti juurde, kes eemaldas läbipesemise teel kõrvavaigu. Ent selle protseduuri tulemusena kahjustus kuulmekile. Valikuid, mida teha, ei olnud palju: kas paigaldada implantaat või üritada päästa see, mis päästa annab. Kohalikke arste naine enam ei usaldanud ja otsustas minna last opereerima Tallinna lastehaiglasse.

Ent probleemiks ei osutunud siin mitte arstiteenus, vaid lapsega haiglasse jäämine.

«Ma olen olnud haiglates kõigi oma lastega (peres on neli last – toim.), olen kõike näinud, kuid siin ei teadnud ma enam, mida teha. Kui saabusime pojaga haiglasse, oli käes õhtu. Meil oli selline kokkulepe: me kirjutame end haiglasse sisse õhtul, hommikul tehakse operatsioon ja ööpäev hiljem saadetakse meid koju.»

Tallinna jõudmiseks tuli neil sõita 160 km. «Poeg vormistati kohe haiglasse, kuid mulle öeldi, et kuna ta on üle 10-aastane, siis haigla reeglite järgi tuleb mul maksta 35 eurot päeva kohta pluss voodikoha maksumus, kui ma tahan lapsega koos olla,» rääkis naine.

Ta oli hämmingus. Poeg pidi jääma haiglasse kaheks ööpäevaks, mis tähendas, et temaga koos viibimise eest tuli tasuda 75 eurot. Sellist raha ei olnud tal paraku ei kaasas ega pere-eelarves tervikuna. «Ma seletasin, et meil on paljulapseline pere ja elame vaid mehe palgast ja lapsetoetustest, meil pole seda raha lihtsalt kuskilt võtta. Eriti nüüd, kui olen juba Tallinnas. Mulle hakati rääkima, et see on üldin ereegel. Tasuta saan ma lapsega koos olla kuni kella seitsmeni õhtul, seejärel tuleb palatist lahkuda. Mind valdas paanika: kuhu minna öösel võõras linnas? Hotellis ööbimine on veel kallim, lähedasi sõpru, kes laseks enda juures ööbida, mul siin ei ole. Ma hakkasin küsima, mida peaksid tegema teised lapsevanemad, kes nagu meiegi tulevad teisest linnast Tallinnasse või Tartusse, kuid raha lapsega koos haiglasse jäämiseks neil ei ole. Ning millest selline vanusepiirang: kümme aastat? Tuleb välja, et ma pidanuks panema oma kaheteistaastase Jõhvis bussi peale, et ta läheks ise Tallinna, leiaks üles haigla, käiks ära operatsioonil ja tuleks iseseisvalt koju? See on lihtsalt nonsenss.»

Tõepoolest – eriti, kui arvestada, et pärast operatsiooni viibis poiss reanimatsioonis ja kannatas järgmisel päeval pikka koduteed praktiliselt viimaste jõuvarude arvelt. Tänavale poisi ema siiski ei jäänud – tal õnnestus haigla personal ära rääkida ning tal lubati haiglasse tasuta jääda. Esimese öö veetis ta lahtikäival voodil, teise lapse voodi kõrval toolil.

Reeglid on reeglid

Tallinna lastehaigla avalike suhete juht Tiina Eier seletas, et haiglas kehtivad kindlad reeglid, sealhulgas hinnakirjad. «Teie kirjeldatud juhul on tegemist teenusega, mille hind vastab haigekassa hinnakirjale.  Haigla ei saa võtta endale ülesandeks vanemate majandusliku olukorra hindamist. Samas mõistame hästi, et paljudele võib arvete maksmine käia üle jõu. Soovitus, mida sel juhul anname, on pöörduda kohaliku omavalitsuse sotsiaalametnike poole, taotlemaks abi raviarvete kompenseerimiseks.»

Kohaliku omavalitsuse poole soovitas pöörduda ka sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Aleksandra Solntseva.

«Ministeerium ei saa teha tervishoiuasutustele ettekirjutusi tasuliste teenuste osas, välja arvatud juhtudel, mis on reguleeritud seadusega. Ravikindlustuse seadus määrab voodipäeva maksumuse suuruses 2,5 eurot, mida tervishoiuasutused võivad patsiendilt nõuda. Alaealistelt patsientidelt tasu ei võeta. Seejuures ei peegelda voodipäevatasu loomulikult tervishoiuasutuse tegelikke kulusid, mis kaasnevad haiglas veedetud päevaga.»

Tema sõnul katab haigekassa tervishoiuteenuste loetlu alusel vanema haiglas viibimise kulud kuni 10-aastase lapse puhul (mõnel juhul ka kuni 15. eluaastani) 22,24 euro ulatuses päevas. Vanemate laste puhul peavad vanemad ise maksma, kuid rohkem kui 14 päeva eest ei tohi raha küsida.

Nii haigla kui ministeerium selgitasid, et tervishoiuasutus on sunnitud sisse seadma sellise tasu seetõttu, et inimese viibimine statsionaaris toob endaga kaasa teatud kulud. Kui patsiendi enda eest tasub haigekassa, siis voodi, voodipesu, võimaluse eest käia tualetis ja pesta ning ka kolme söögikorra eest tuleb vanematel enda puhul ise tasuda.

«Uskuge meid, me ei teeni patsientide pealt – meil ei ole lihtsalt valikut. Kuid iga juhtumit vaatleme eraldi. Me ei saa võimaldada kõigile tasuta haiglas viibimist, kuid lapsevanemad saavad alati pöörduda osakonnajuhataja või peaarsti poole ja selgitada oma olukorda. Lahendus leitakse alati,» kinnitati lastehaiglas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles