Viis parimat toitu lihaste kasvatamiseks

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõhe
Lõhe Foto: SCANPIX

Loomulikult on neid toite, mis aitavad lihaskasvule kaasa, palju rohkem. Ent kui peaksid valima välja viis toitu, mis katavad võimalikult palju erinevaid toitainete vajadusi ning toidavad samal ajal edukalt ka treenitavat lihast, siis siin need on.

USA Michigani treener ja spordiklubi omanik Justin Grinnell kirjutab Muscle & Fitnessis, et sellised toidud peavad kindlasti sisaldama: 

  • valku, et aidata kasvatada ja taastada lihaseid ja teisi kudesid 
  • rasvu, et soodustada vajalike hormoonide tootmist ja alandada põletikku organismis 
  • fütotoitaineid, vitamiine ja mineraale, et toetada tervist tervikuna 
  • kõrget toiteväärtust, et anda piisavalt energiat  

Lõhe

Lõhe sisaldab ohtralt valku ja oomega-3-rasvhappeid, mida läheb vaja lihaskoe kasvatamisel ja taastamisel. Samuti aitavad need koostisosad söögiisu kontrolli all hoida. Lisaks saab lõhest seleeni, D-vitamiini, B12-vitamiini ja niatsiini. Lõhe aitab alandada kolesterooli ja parandab mälu. 

Kanamunad

Kui lõhe on lihaskasvu tagamiseks vajalike toitude kuningas, siis munad on talle üsna lähedal. Üks muna sisaldab 7-8 grammi valku, lisaks ka oomega-3-rasvhappeid, vitamiine ja mineraale. Uuringud on näidanud, et hommikusöögiks mune söövad inimesed söövad väiksema tõenäosusega päeva jooksul liiga palju - see toiduaine tagab kindlasti korraliku täiskõhutunde.

Mandlid

Kõikide pähklite seast on just mandlid need, mis tagavad parima valiku erinevaid toitaineid. Need pähklid on sinu lihastele ideaalsed. Täis valku ja kiudaineid, annavad mandlid täiskõhutunde, taastades samal ajal treeningu ajal kahjustada saanud lihaseid. Nad sisaldavad ka ohtralt tervislikke rasvu, mis lisaks nälja kustutamisele leevendavad liigesevalu ja annavad energiat.

Maguskartul ehk bataat

Kui pead valima tärkliserikaste süsivesikute vahel, on maguskartul parim. Seda on kerge valmistada ning tal on suurepärane magus maitse. Bataat sisaldab liitsüsivesikuid, A- ja B-vitamiini ning kiudaineid, mis aitavad dieeti pidaval sportlasel kõhtu tervislikul täis saada. 

Õun

See puuvili on suurepärane süsivesikute, elektrolüütide ja kiudainete allikas, mis sobib väga hästi treeningujärgseks kiireks vahepalaks. Õunakoor sisaldab palju fütotoitaineid, mida su keha vajab. Lisaks on õun hea tervislik õhtune magusanälja kustutaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles