Ravimiresistentsed mikroobid tapavad varsti rohkem inimesi kui vähk

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antibiootikumikuuri ei tasu pooleli jätta.
Antibiootikumikuuri ei tasu pooleli jätta. Foto: SCANPIX

Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) värske raporti järgi tapavad ravimiresistentsed ehk ravimitele mittealluvad haigustekitajad 35 aasta pärast 10 miljonit inimest aastas – seda on rohkem, kui praegu sureb inimesi vähki. 

Praegu sureb ravimiresistentsete viiruste ja bakterite tõttu ligikaudu 700 000 inimest aastas, vahendab ERRi teadusportaal.

Haigustekitajad muutuvad ravimiresistentseks peamiselt antibiootikumide laialdase leviku tõttu. Kuid ehkki oma osa on nii nende kergekäelisel väljakirjutamisel kui ka sellel, et inimesed jätavad sageli ravikuuri pooleli, tähendab laialdane levik ka seda, et ravimid satuvad üha rohkem looduskeskkonda. 

See võib juhtuda nii inimese ainevahetusjääkide levimisega loodusesse (näiteks veepuhastusjaamade kaudu), kui ka näiteks nii, et inimesed viskavad ravimijääke hooletult olmeprügi hulka, kust nad lõpuks ka pinnavette satuvad. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles