Kolm halba harjumust, mis võivad nurjata sinu jõupingutused trennis

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sa teed kõvasti trenni ja toitud õigesti, ent ei näe miskipärast ikkagi soovitud tulemusi? Vaata, kas mõni allolevatest harjumustest võib olla selles süüdi.

Muscle and fitness selgitab, kuidas kolm halba harjumust, mille tähtsusele sa pole ilmselt tähelepanu pööranud, võivad nurjata kõik sinu pingutused ja mõjutada tugevalt kogu sinu tervist. 

Ebapiisav uni 

Ebapiisav uni ei tähenda vaid seda, et sa ei maga piisavalt kaua. Paljud inimesed ei pane tähelegi, et nende unekvaliteet on kehv.

On sul sageli raskusi uinumisega? Põhjuseks võib olla kõrge stressihormooni kortisooli tase. Seda võib omakorda põhjustada õhtul hilja töötamine - su aju vajab aega, et töölainelt välja lülituda ning valmistuda uneks. Loo endale une-eelne rituaal, mis aitab lõõgastuda. Viimane tund aega enne magamaminekut võiks olla elektroonikavaba, sest nii teler, arvuti kui ka telefon kiirgavad sinist valgust, mis pärsib unehormooni melatoniini tootmist. 

Kui aga kipud keset ööd üles ärkama, võib probleem peituda päeva jooksul tarbitud toitudes ja jookides. Näiteks võivad unehäireid tekitada piimatooted, pähklid, gluteen ja kohv. Kui kahtlustad, et asi võib olla kohvis, püüa seda vähemalt pärast kella kahte päeval vältida. 

Õhtune näksimine 

Paljud vanakooli kulturistid usuvad müüti, et öösel kaotame lihasmassi. Ent kui sa just ei taha, et sinu maks töötaks öösiti puhkamise ja taastumise asemel üle, võib hilisõhtune snäkkimine sinu jõusaalis tehtud jõupingutused pigem nurjata. Kui just pead midagi enne magamaminekut sööma, siis peab see kindlasti olema kergesti seeditav ja kvaliteetne toit.

Paljud inimesed tarbivad umbes poole päevastest kaloritest hilja õhtul, mis on sageli seotud stressirohke tööpäevaga. Üks ajakirjas Obesity Research & Clinical Practice avaldatud uuring näitas, et see võib tõsta veresuhkru taset tervelt 24 tunniks ning oluliselt suurendada ülesöömise ohtu järgmisel päeval. 

Kokkuvõttes on kerge õhtune vahepala täiesti OK, kuid jälgi seejuures kindlasti toidukoguseid ja seda, mida sa sööd. 

Hommikusöögi vahelejätmine 

Sul ei ole aega ja sa ei tunne end hommikuti ka kuigi näljasena? Need on väga levinud vabandused. Kuid uuringud on tõestanud, et toitev hommikusöök aitab põletada rasva ja kiirendab ainevahetust. See annab sulle alanud päevaks rohkem energiat ning aitab hoida isusid kontrolli all. 

Küsimus pole seejuures ainult selles, kas sa hommikuti üldse midagi sööd - küsimus on taas ka selle toidu toiteväärtuses ja kvaliteedis. Kausitäiel piimaga hommikuhelvestel ja korralikul pudrul või munaroal on toiteväärtuse ja päevale hea alguse andmise osas väga suur vahe. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles