Proviisorid kutsuvad meeleavaldusele

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väiksemad apteegid on hädas.
Väiksemad apteegid on hädas. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Eesti Proviisorite Koda korraldab homme kell 11 Toompea lossi meeleavalduse, mille eesmärk on tagada patsiendikesksem apteegiteenus kõigile eestlastele.

Proviisorite Koda on algatanud allkirjakogumise aktsiooni,et viia sisse vajalikud muudatused ravimiseaduses.

«Kui Eesti Proviisorite Kojal õnnestub koguda oma algatusele tuhande eestimaalase allkirjad, saame esitada seadusemuudatuse,» ütles proviisorite eestkõneleja Karin Alamaa-Aas.

Eesti Proviisorite Koda on seisukohal, et apteegiteenus peab kuuluma tervishoiusüsteemi, mitte ärimaailma. Patsienti nõustades ei pea apteeker mõtlema peakontori kehtestatud müügiplaanile, vaid inimese tervisemuredele. Koja hinnangul ei ole see praegu kahjuks alati nii. 

Koja hinnangul kontrollivad praegu apteegiturgu suured apteegiketid, kes on omandanud tugevalt üle poole Eestimaa apteekidest. Oma tegevuses juhinduvad nad ettevõtjaloogikast ning see on edukas. Ajal, mil apteekrite asutatud sõltumatud ning kutse-eetikast lähtuvad väikeapteegid kiratsevad, avavad apteegiketid uusi apteeke ja ärisuundi. Üha rohkem keskenduvad nad kosmeetika ja toidulisandite, mitte ravimite müümisele. Sellega kaasneb turundus- ja müügifilosoofia võidukäik apteegisüsteemis. See ei sobi kokku tervishoiupõhimõtetega ja vajab muutmist. Kuna iga ravim on ka mürk, siis lähenemine «müük iga hinna eest» ei ole patsiendi huvides.

Eesti Proviisorite Koda soovib seda olukorda muuta ja pöörata apteegiteenuse korralduse patsiendi jaoks õigele rajale. Leiame, et omandipiirang - meede, mille järgi saaksid apteegid kuuluda vaid proviisoriharidusega apteekritele - on rahva tervise seisukohast parim võimalik lahendus.

Selline regulatsioon ei oleks Eesti tervishoiusüsteemis uudne. Koja hinnangul tugineb praegu toimiv perearstisüsteem just nendele alustele. Perearstikeskust ei saa asutada mitte iga ettevõtja, vaid ainult pikkade aastate vältel erialast haridust omandanud tervishoiutöötaja ehk perearst. Nii on tagatud sõltumatus ja professionaalsus teenuse osutamisel. Apteegiteenus on aga perearstiteenuse kõrval esmatasandi tervishoiu võtmeelement. Väärib märkimist, et selline apteegikorraldus toimib näiteks Soomes, Saksamaal, Prantsusmaal, Itaalias ja Hispaanias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles