Mis põhjustab eakatel uneprobleeme?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Enam kui pool üle 65-aastastest inimestest kaebab unehäirete üle, kuid miks see nii on? 

Paljud vananevad inimesed kogevad regulaarselt unetust ja teisi unehäireid, kirjutab Web MD.

Kui me vananeme, meie unemustrid muutuvad. Vanemad inimesed magavad reeglina vähem, katkendlikumalt ning veedavad ka vähem aega REM-unes kui nooremad inimesed. Kuid hoolimata vanusest on korralik taastav ööuni väga oluline nii füüsilise tervise kui emotsionaalse heaolu seisukohast. 

Mis siis põhjustab eakatel uneprobleeme? 

Mõned levinumad põhjused on: 

Kehvad uneharjumused. Ebaregulaarne une-ärkveloleku tsükkel võib mõjutada inimese tsirkadiaan- ehk ööpäevarütme ning raskendada uinumist. Samuti põhjustab unehäireid alkoholi tarbimine enne magamaminekut, liiga pikk ärkvelolek voodis viibides (näiteks lugemine) või sagedased päevased uinakud. 

Ravimid. Mõned ravimid võivad pärssida inimese võimet magama jääda või unes püsida ja võivad koguni stimuleerida öist ärkvelolekut. 

Psühhooloogiline distress või psühhiaatrilised häired. Vananemisega kaasneb palju erinevaid elumuutusi, millest mõned on positiivsed ja mõned negatiivsed. Mõned eakad inimesed kogevad psühholoogilisi probleeme või psühhiaatrilisi häireid, mis mõjutavad olulisel määral nende unekvaliteeti. Näiteks lähedase surm, kolimine või haigusega seotud füüsilised piirangud võivad põhjustada stressi ja unehäireid. 

Unehäired. Uneapnoe, rahutute jalgade sündroom ja REM-une käitumishäire võivad olla teatud juhtudel seotud vananemisega. 

Pensionile jäämine. Tööelust kõrvalejäämine tahab ühtäkki tekkinud vaba aega ja ühtlasi väiksemat päevast aktiivsust, mis võib viia ebaregulaarse une-ärkveloleku rütmi ja krooniliste uneprobleemideni. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles