Kaheksa levinumat müüti herpese kohta

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ohatis.
Ohatis. Foto: Erakogu

Ohatist ehk herpest põhjustab viirus, mille teaduslik nimi on Herpes simplex (HSV). Nii nagu paljude asjade puhul, levivad ka herpese kohta uskumused, mis tõele ei vasta.

Sõltuvalt paiknemiskohast jagatakse HSV nakkused kaheks: huuleherpes, mis esineb näopiirkonnas, huultel ja suus, ning genitaalherpes. Veebileht ohatis.ee toob välja kaheksa levinumat müüti ohatise ehk herpese kohta.

Müüt: genitaalherpes on harv, raske ja ravimatu haigus

Fakt: see on sage haigus, millest pole küll võimalik täiesti vabaneda, kuid viirusevastased ravimid aitavad oluliselt vähendada genitaalherpese haiguspuhangute sagedust ja raskust. Ravimid võivad vähendada ka riski, et viirus levib partnerile.

Müüt: kui mul või minu partneril oleks ohatis ehk herpes, teaksin seda

Fakt: enamik ohatise ehk herpesega inimesi ei tea, et nad põevad seda haigust. Nii võivad nad nakatada ka teisi.

Müüt: kõik rasedad naised, kellel on genitaalherpes, peavad sünnitama keisrilõikega

Fakt: keisrilõige on vajalik vaid nende naiste puhul, kes nakatuvad ohatisse e herpesesse raseduse viimasel kahel trimestril. Naised, kellel esines nakkus enne rasestumist või kes nakatusid raseduse esimese kolme kuu jooksul, vajavad keisrilõiget vaid juhul, kui sünnituse ajal esinevad haiguskolded sünnitusteedes või selle läheduses.

Müüt: et genitaalherpes ei leviks partnerile, tuleb loobuda seksist haigusnähtude ajal

Fakt: kahel juhul kolmest levib ohatis e. herpes ajal, mil nakatunud partneril ei ole üldse haigusnähte. Parim viis riski vähendada on kasutada kondoomi haigushoogude vahel ja loobuda suguelust haigushoogude ajal.

Müüt: laps võib nakatuda ohatisse ehk herpesesse ainult sünnituse ajal

Fakt: beebi võib nakatuda ka külmavilliga täiskasvanult musi saades. Inimesed, kellel on ohatise- e. herpesevillid, ei tohiks beebisid musitada. Kõik, kellel on ohatis e. herpes, peavad hoolikalt pesema käsi enne lapse toitmist, süles hoidmist või mähkmete vahetamist.

Müüt: genitaalherpese saamiseks peab olema palju juhusuhteid

Fakt: haiguse võib saada ühelt partnerilt.

Müüt: vastne ema, kellel on genitaalherpes, ei tohiks last enda juurde voodisse võtta

Fakt: emad võivad julgesti toita beebisid rinnapiimaga, võtta neid sülle ja kaissu. Enne lapsega tegelemist on vaja alati käsi pesta.

Müüt: ohatist ehk herpest esineb tänapäeval vähem kui varem

Fakt: nakatunuid tuleb pidevalt juurde, igal aastal lisandub umbes miljon uut haigusjuhtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles