41 aastat tagasi eemaldati homoseksuaalsus vaimsete häirete nimistust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

15. detsembril 1973. aastal otsustas Ameerika Ühendriikide vaimse tervise instituut arvata diagnostilise ja statistilise vaimsete häirete käsiraamatust välja homoseksuaalse orientatsiooni, vahendab ERRi teadusportaal.

Ameerika psühholoogia ühendus, Ameerika psühhiaatriline ühendus ning sotsiaaltöötajate riiklik ühendus kirjutas hiljem:

«Kui Ameerika psühhiaatriline ühendus avaldas 1952. aastal oma esimese rahvusvahelise vaimsete häirete standardklassifikatsiooni (DSM), oli homoseksuaalsus seal sees kui häire. Pea koheselt langes see klassifikatsioon aga kriitilise uurimise alla. Uuring ei suutnud toota empiirilisi või teaduslikke aluseid homoseksuaalsuse häireks või abnormaalsuseks klassifitseerimiseks, vaid leidis selle olevat pigem normaalse ja terve seksuaalse orientatsiooni.

Sarnaste järedusteni jõudnud uurimuste arvu kasvamisel jõudsid vaimse tervise ning käitumis- ja sotsiaalteaduste spetsialistid järeldusele, et homoseksuaalsuse vaimse häirena klassifitseerimine on vale ning DSM-i klassifikatsioon peegeldaskontrollimata oletusi, mis põhinesid kunagi levinud sotsiaalsetel normidel ja muljetel, mis põhinesid mitteesinduslikel näidetel, näiteks teraapiat vajavatel patsiendidel ja kohtulikult karistatud indiviididel.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles