Kas seltsivatel inimestel on tugevam immuunsus?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Isiksuseomadused võivad mõjutada keha kaitsevõimet kontrollivate geenide avaldumist, näitasid Suurbritannia Nottinghami ülikooli teadlased.

Kavita Vedhara uurimisrühm värbas 121 tervet vabatahtlikku, kelle keskmine vanus oli 24 aastat. Kõiki küsitleti tervisega seotud harjumuste kohta ja lisaks täitsid katsealused niinimetatud suure viisiku isiksuseomaduste küsimustiku, mille põhjal hinnati nende ekstravertsust, neurootilisust, sotsiaalsust, avatust ja meelekindlust, kirjutab ERRi teadusportaal.

Seejärel võetud vereproovidest selgus, et kõige aktiivsemad põletikuga seotud geenid on ekstravertsetel inimestel ning see ei sõltunud ei nende tervisest ega sellest, kui palju eluraskusi katsealused olid kogenud. Vedhara sõnul on ekstraverdid uudishimulikud ning puutuvad seetõttu tihti kokku erinevate haigustekitajatega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles