Nutikad nipid aitavad ennetada pühadeaegset ülesöömist

Apotheka
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii ahvatlevad kui jõuluroad ka ei tundu, liigöömist tuleb igal juhul vältida
Nii ahvatlevad kui jõuluroad ka ei tundu, liigöömist tuleb igal juhul vältida Foto: Lightstock

Jõuluaja ootuses tõdeme, et maitsval söögil oli, on ja jääb tähtis koht pühademeeleolu loomisel. Kuid samas ei tohi unustada, et liialdades muutub mõnus olek kiiresti piinavalt halvaks enesetundeks.  

Küllap oleme kõik vahel tundnud, et kõhus on raske ja tõdenud, et seekord läks söömisega liiale. Signaal oma keha mitte just hellitavast tegevusest jõuab ajju tunduvalt hiljem, ajal, kui tekib seedeorganitele ülekoormus.

„Tavaliselt räägitakse vaid sellest, kui palju keegi pühade ajal juurde võttis. Kuid tegelikult ei ole see sugugi ainuke probleem. Välja võivad lüüa seedeorganite nõrgad kohad. Kergemal juhul kõrvetised, gaasivalud, kõhulahtisus või –kinnisus,“ sõnas Apotheka proviisor Kärt Kambla. „Ägeneda võivad maohaavandid, sapikivid, hemorroidid. Suurem koormus on kõigil organitel, sest toidukogus, millega nad peavad hakkama saama, ei ole tavapärane,“ lisas Kambla.

Selleks, et ennetada ülesöömisega seotud riske, võiks kasutusele võtta mõned nipid. Näiteks tuleks süüa enne pidulauda istumist kerge eine, mitte end mitu päeva pühadetoidu ootuses näljutada. Samuti peaks korralikult magama, sest unepuudus aeglustab seedimist. Vältima peaks ka gaseeritud jooke, sest nende tarbimine koos rasvase toiduga võib tekitada liigselt gaase.

Kuna jõululauas ei tohiks kellelgi kiire olla, aitab ülesöömise vastu seegi, kui toit korralikult läbi närida ning üldse söömiseks aega võtta, et ajju jõuaks signaal – rohkem pole vaja. Seedimist aitavad ergutada ka mitmed lisandid, näiteks nagu sinep, mädarõigas ja astelpajutooted.

„Kui ülesöömine on juba tõsiasi, polegi muud teha, kui oodata, et seedeorganid jõuavad söödud koguse seedimisega hakkama saada. Mõistagi ei tohi enam ootamise ajal igavuse peletamiseks midagi peale näksida. Tähtis on rahulikult olla, aga pigem tasub end mõõdukalt liigutada kui magama minna,“ rääkis Kambla.

Igati tervitatav on pärast rikkaliku söögi – joogi nautimist võtta ette jalutuskäik värskes õhus pere või lemmikloomaga. Omas tempos liiklemine karges põhjamaa kliimas mõjub vereringele ja lihastele toonust tõstvalt. Isegi kui te peate ootama ülesöömise sümptomite leevendumist, annab jahe kliima organismile märku, et toit on parim energiallikas.

Apteeker soovitab vaevuste vähendamiseks järgmisi tooteid:

Botadyn dražeed - Aitab muuta raskesti seeditav toidu organismile kergemini omastatavaks. Enne söögikorda tuleks sisse võtta kaks kuni kolm dražeed. Sobivad ka dieedi korral, siis küll üks dražee iga söögikorra ajal.

Digest More taimsed kapslid - Sisaldab taimseid seedeensüüme, mis aitavad seedida. Enne söögikorda sisse võtta üks kapsel.

Espumisan ®Easy suus lahustuvad graanulid - Sisaldavad puhitumisvastast ainet, kasutatakse seedetraktis gaasi kogunemisest põhjustatud kõhupuhituse leevendamiseks ning sellega seotud kõhu pingetunde, ülakõhu survetunde ja kuuldava sooleperistaltika korral. Graanuleid ei ole vaja võtta koos veega ja neil on meeldiv sidrunimaitse.

Dida tabletid - Dida tablettides sisalduvad ürdiekstraktid koos kaneelipuu eeterlike õlidega aitavad kontrollida pärmseente osakaalu soolestikus ja säilitada organismi loomulikku mikrobioloogilist tasakaalu. Toime on tugevam, kui vähendate kohvi, tee, alkoholi, maiustuste ja suhkru tarbimist.

Klux lahus - Aitab mao ülehappesusest tingitud probleemide ja kõrvetiste korral, tekkinud raskustunne kõhus liialt suure toidukoguse söömisest, stressist põhjustatud seedimishäired, maolukusti lõtvusest tingitud maosisalduse sattumine söögitorusse. Klux on taimede baasil valmistatud looduslik abivahend.

Ingver tabletid - Ingver on väga hea just iivelduse ennetamiseks, peamiselt kasutatakse lennu-, auto- või laevasõidu talumatuse ennetamiseks, lihas- ja liigesevaevuste leevendamises ning organismi tugevdamiseks.

Silicea seedetrakti geel - Leevendab sümptomeid nagu kõhuvalu, iiveldus, oksendamine, puhitus ja kõhulahtisus,  soodustab ärritunud seedekulgla taastumist. Soovitav kasutada pikaajalise kuurina (kuni 6 nädalat) inimestel, kellel on kroonilised seedetrakti häired.

Una söetabletid - Kasutatakse abistava vahendina kõhupuhituse korral, mittespetsiifiline vahend mürgistuste korral. Mitte kasutada seedetrakti haavandiliste haiguste korral!

Hydral plus suukaudse lahuse pulber - Banaanimaitseline lahus, mida kasutatakse eeskätt mineraalainete kaotuse puhul. Leevendab organismis vedeliku kadu.

Lamberts Digestizyme seedeensüümide kompleks - Aitab toetada normaalset seedimist, eriti soovitatakse peale valgurikast toitu.

Antipohmelin kapslid - Abistav vahend alkoholi jääknähtude kõrvaldamiseks.

Sobiva toote leidmisel saad kindlati küsida täpsemat nõu ka apteekrilt.

Pikemalt saad lugeda Apotheka ajakirja Naerata! jõulunumbrist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles