Arst: noormeeste hambad on kehvad

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noormehed peaksid tihemini hambaarsti juures käima.
Noormehed peaksid tihemini hambaarsti juures käima. Foto: SCANPIX

Perearst ja kaitseväe peaarsti kohusetäitja major Targo Lusti ütles, et vaid kümnel protsendil ajateenijatest on terved hambad.

«Kaitseväelasele on ravimid ja hambaravi tasuta. Kus meie paralleelmaailmast teiega kokku puutume? Noormees, kes tuleb teenistusse, käib vahel harva arsti juures,» ütles Lusti konverentsil Meditsiin 2014, vahendab Meditsiiniuudised.

«Kaitseväkke tulles on mul kaitseressursside ametis vaja kolme tunniga vaadata läbi 90 noormeest. Sellega ei jõua suurt muud kui küsida, kui tere, kas kaebusi on? Siis saadame noormehe ennast uurima või lubame sõjaväes uurida,» rääkis ta.

Juba esimestel päevadel, kui inimene tuleb väeossa, siis vaadatakse hambad üle. Tehakse päris suur hulk visiite. Ravitud hammaste arv võrdub peaaegu visiitide arvuga.

«Hügienisti visiitide arv peaks olema suurem, kuid me ei suuda neid rohkem pakkuda,» tõdes Lusti. «Hambaarstide sõnul ei ole üle poole ajateenijatest hambaarstil aastaid käinud. Terveid hambaid on ajateenijatest vaid kümnel protsendil,» lisas ta.

Põhimõtteliselt jääb Lusti Eesti noorte meeste tervisega rahule, kuid nad vajaksid siiski rohkem huvitegevust ja arstidepoolset uurimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles