Mis juhtub, kui jätta toit põhjalikult läbi närimata?

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Söömisega ei maksa kiirustada.
Söömisega ei maksa kiirustada. Foto: SCANPIX

Toidu tee maoni saab alguse suust ning toidu korralik närimine ja mälumine on väga olulised protsessid selle korralikuks seedimiseks.

Seedimine saab alguse juba sel hetkel, kui tunned toidu lõhna, tead, et varsti on lootust süüa saada või piisab ka lihtsalt toidu nägemisest, kirjutab toitumisspetsialist Katri Merisalu Rimi terviseblogis.

Tänu toidu lõhnale saadab meie aju signaale teistele seedimises rolli mängivatele organitele, et alustada seedeprotsessiga ja toota seedimiseks vajalikke seedemahlu. Kui toit leiab oma tee suhu, mängib tähtsat osa hammaste tegevus.

Toit on vaja närida väikesteks tükkideks, et seedetraktil oleks lihtsam seedida ja omastada võimalikult palju vajalikke toitaineid meie kehale. Põhjalik toidu närimine ja mälumine aitab kaasa paremale süljeeritusele, mis on oluline tervislikuks seedimiseks.

Näiteks sisalduvad süljes ensüümid, mis aitavad lagundada ning seedida rasvu ja tärkliseid, alustades sellega juba meie suus. Süljes leidub ka lüsosüüme, millel on antibakteriaalne ja seenevastane omadus, mis takistab põletiku teket seedesüsteemis.

Kui toit on suus põhjalikult väikesteks tükkideks näritud ja korralikult segunenud süljega, on lihtsam toitu neelata. Lisaks aitab see vältida õhu neelamist söömise ajal, mis võib hiljem põhjustada probleeme kõhus, röhitsusi ja seedehäireid.

Kui toit ei ole korralikult suus läbi näritud, on risk, et suured närimata tükid leiavad tee meie seedeelundkonda, takistades korralikku seedimist kõhus, põhjustades puhitust, kõrvetisi, kõhukinnisust, kõhulahtisust, kõhuvalu ja teisi seedeprobleeme.

Põhjalik toidu läbi närimine aitab ka kaalu langetada, sest närides toitu korralikult, kulutad sa söömisele rohkem aega. See omakorda tekitab ajule illusiooni, et oled rohkem söönud ja täiskõhutunne tuleb kiiremini.

Oled ehk isegi tähele pannud, et kui kiirustad söömisega, siis tihti sööd sa rohkem, kui päriselt vaja on, andmata piisavalt aega kehale täiskõhutunde tekkimiseks. Samuti põhjustab suurte läbinärimata tükkide alla neelamine soolestiku ja mao väljavenimist.

Kui toit on korralikult suus läbi näritud, siis on ka seedimine meie kehale märksa lihtsam. Samuti peab keha selleks kasutama vähem energiat. Lisaks on seedetraktil lihtsam toitu lagundada ja organism omastab võimalikult palju vajalikke toitaineid.

Nipid, kuidas põhjalikumalt närida:

  • Ära kiirusta söömisega
  • Söögikorra ajal ära näpi oma nutitelefoni ja lülita välja televiisor, samuti ära loe söömise ajal ajalehte/ajakirja
  • Peale igat ampsu aseta kahvel ja nuga tagasi lauale
  • Kui oled paremakäeline, siis proovi süüa vasaku käega ja teistpidi
  • Lõika võimalikult väikesed tükid
  • Naudi ja tunne rõõmu oma söögikorrast ning mõtiskle, mis teekonna on ette võtnud see toidukraam, mis on nüüd sinu taldrikul
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles