Preeklampsia võib tõsta lapse autismiriski

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sündimata lapsi, kelle emal kujuneb raseduse ajal välja preeklampsia, võib ohustada teistest suurem autismispektrihäirete risk, näitab uus uuring.

Samuti võib neil lastel olla suurem arengupeetuse risk, kirjutab Web MD.

Põhja-Californias läbi viidud uuringu tulemused näitavad, et preeklampsia korral oli autismispektrihähirete risk kaks korda ja arengupeetuse risk tervelt viis korda suurem kui siis, kui emal ei olnud preeklampsiat. (Preeklampsia põhjustab rasedal vererõhu tõusu, veresoonte ja neerukahjustust, rasketel juhtudel võivad tekkida krambid ja insult, mis halvimal juhul lõppevad ema surmaga.)

«Kuna preeklampsiat esineb sagedamini rasvunud või diabeediga või kroonilise hüpertensiooni (kõrgvererõhutõvega) naiste hulgas, julgustavad meie uuringutulemused naisi veelgi rohkem tervisliku toitumise ja treenimise läbi oma ainevahetuslikku tervist parandama,» ütles California ülikooli doktor Cheryl K. Walker.

Ajakirjas  JAMA Pediatrics avaldatud uuring hõlmas 1061 üksikrasedustest sündinud last, kelle hulgas oli 517 autismispektrihäirega, 194 arengupeetusega ja 350 normaalse arenguga last.

Autismispektrihäiretega lastest oli emal olnud preeklampsia 7,7 protsendil, arengupeetusega lastest 5,1 protsendil ja normaalse arenguga lastest vaid 3,7 protsendil.

Walker märkis, et enamik varasemaid preeklampsia ja autismi seost käsitlenud uuringutest on olnud väikesed ja andnud erinevaid tulemusi.

Case Western Reserve ülikooli pediaatria ja neuroloogia dotsent Max Wiznitzer märkis aga, et ka antud uuringu puhul on numbrid liiga väikesed, et järeldada, et preeklampsia ja autismispektrihäire või arengupeetuse vahel on selge seos. «Ma oleksin nende uuringutulemuste ja nende tähtsuse tõlgendamisel ettevaatlik,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles