Spargel, küüslauk ja maapirn aitavad ülekaalulisuse ja diabeedi korral

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sahhariide sisaldavad sparglid aitavad ülekaalulisuse ja teist tüüpi diabeedi puhul
Sahhariide sisaldavad sparglid aitavad ülekaalulisuse ja teist tüüpi diabeedi puhul Foto: SCANPIX

Briti toitumisteadlaste sõnul aitab ülekaalulisuse ja diabeedi puhul spargli, küüslaugu ja maapirni tarbimine.

Teadlased uurisid, millised kiudaineterikkad toiduained aitavad edukalt nälga leevendada, kuid samas hoiavad ka veresuhkru taseme normaalsena, kirjutab The Telegraph.  

Köögiviljades nagu küüslauk, spargel ja maapirn leidub suures koguses sahhariide. Arvatakse, et sahhariidid aktiveerivad söögiisu vähendavad hormoonid. Samuti mõjutavad sahhariidid pankreases toodetavat hormooni insuliini, aidates sel paremini reguleerida veresuhkru taset.

«Uurisime ülekaalulistel ja teist tüüpi diabeediga ohustatud inimestel, kuidas isu ja veresuhkru tase organismis reguleeritud oli. Uuring näitas, et sahhariide sisaldavate köögiviljade abil on võimalik hoida kehakaalu kontrolli all kui ka ennetada diabeedi teket,» selgitas Londoni kuningliku kolledži dietoloog Nicola Guess.

Uurija sõnul ei ole suur hulk inimesi teadlikud, et neid võib ohustada teist tüüpi diabeet. Teist tüüpi diabeeti haigestumine võib kaasa tuua neerude kahjustumise, südamehaiguse, infarkti ja isegi mõne jäseme amputeerimise.

Lisaks eelpoolnimetatud köögiviljadele soovitavad teadlased tarbida ka brokolit, spinatit, kapsast ja rooskapsast. Samuti aitavad ülekaalulisuse ja diabeedi vastu antioksüdante ja magneesiumi sisaldavad köögiviljad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles