Pitsad sisaldavad enneolematult palju soola

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameeriklaste uuringu järgi on soolasisaldus suurim pepperoni pitsades.
Ameeriklaste uuringu järgi on soolasisaldus suurim pepperoni pitsades. Foto: SCANPIX

Pitsade soolasisaldus võib ületada kuni kolmekordselt täiskasvanu päevase soolavajaduse, tõi välja ameeriklaste uuring, mis leidis 1267 erinevat pitsat testides, et ligi pooled neist olid üle normi.

Soolasisaldus oli suurim kiirtoidukettidest kaasavõetavas ja eeltöödeldud pitsades, mis ületasid kolmekordselt täiskasvanute kuuegrammise soolavajaduse, vahendab Guardian.

Nii Papa Johni õhukesepõhjalises vorsti ja pepperoni pitsas kui Domino õhukesepõhjalises pepperonipitsas oli näiteks 16 grammi soola, mis võrdub kolme teelusikatäiega. See on võrreldav seitsme Bic Mac burgeri söömisega päevas.

Supermarketis müüdavatest pitsadest oli kõige suurem soolasisaldus Tesco õhukesepõhjalises juustupitsas – 7,2 grammi, samal ajal kui kõige vähem soola leidus Loved By Us feta, oliivi ja sütel grillitud aedvilja pitsa, kus soola oli vaid 2,4 grammi.

Uuringu läbi viinud soolatarbimise teadlikkuse teemadele pühendunud liikumine Consensus Action on Salt and Healt (Cash) on samas mures, et võrreldes 2012. aastaga, kui nad viimati pitsade soolasisaldust uurisid, on mitmes pitsas see paari aastaga tõusnud. Näitena tõid nad välja Sainsbury õhukese krõbeda juustu ja tomati pitsa.

«Enamus meist ei ole teadlikud, kui palju soola meie igapäevases toidus tegelikult on ning millist ohtu see kujundab meie tervisele,» ütles Sonia Pombo, Cash toitumisspetsialist.

«Kui kolmandik meie päevasest soolavajadusest tuleb sellistest töödeldud toitudest nagu pitsa, kuidas siis üldse on võimalik tervislikult toituda,» märkis ta.

Uuringus testitud pitsadest 48 protsendil ehk 612 pitsas oli rohkem kui 6 grammi soola. Pitsade soolasisaldus ületas normi 73 protsendis testitud kohtadest ehk 586 kiirtoiduketis ja restoranis 802-st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles