Marjad hoiavad aju töökorras

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marjad.
Marjad. Foto: SCANPIX

USA inimtoitumise uuringu keskuse toitumisteadlaste sõnul aitavad marjad hoida aju töökorras ning ennetada mäluprobleemide tekkimist.

Ajule mõjuvad hästi näiteks maasikad, mustikad ja murakad, kuna neis sisaldub suures koguses polüfenoole, kirjutab The Telegraph.

Oranži, punase või sinise pigmendiga marjade söömine võib isegi juba tekkima hakanud mälu nõrgenemise peatada.

Teadlased tegid katse, andes kaks kuud laborirottidele marjarikkaid toite.

«Marjades, pähklites ja juurviljades sisalduvad polüfenoolid on antioksüdandid ning põletikuvastase toimega, kaitstes meie ühte tähtsaimat organit aju kiire vananemise eest,» selgitas uurija Shibu Poulose.

 Marjades sisalduvad polüfenoolid aitavad rakkudel vabaneda toksilistest valkudest, mida seostatakse mälukaotuse ja teiste aju düsfunktsioonidega.

 «Vananedes rakkude töö aeglustub ning kahjulikud ained võivad rakke hävitama hakata. Meie uuring näitas, et polüfenoolid saavad seda protsessi kas takistada või aeglustada,» jätkas Poulose.

Teadlase sõnul tasuks süüa marju ja muid värskeid saadusi, mis on kasvatatud ökoloogiliselt ja ilma mürgiste kemikaalideta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles