E-lugerid võivad olla kahjulikud

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-lugerisse mahub rohkem raamatuid.
E-lugerisse mahub rohkem raamatuid. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Inimesed, kes saavad jõulukingiks tahvelarvuti või e-lugeri, võivad veeta oma uue seadme tõttu unetuid öid.

Harvardi ülikooli uuringust selgus, et iPadi ja sarnaste lugerite valgus võib häirida magamist, kui kasutada seadet tund enne magamaminekut, kirjutab newsmaxhealth.com.

Inimesed, kes kasutasid enne magamaminekut iPadi või sarnast e-lugerit tundsid end vähem unisena ja neil läks magamajäämiseks kauem aega kui neil, kes lugesid tavalist raamatut.

Hommikul pärast e-raamatu lugemist oli katses osalejatel raskem tõusta kui neil, kes olid lugenud paberraamatuid.

Seadmetest tulev ere valgus ei lase kehal korralikult toota melatoniini, mis on und soodustav hormoon. Harvardi ülikooli uurimust juhtinud teadlase Anne-Marie Changi sõnul suureneb kehas õhtuti selle hulk ning tipptasemele jõuab see uneajal.

«See valgus mõjutab tõsiselt meie und ning ärkvelolekut ning seda mitte ainult sel ajal, kui neid seadmeid kasutame, vaid ka järgmisel hommikul, isegi pärast kaheksatunnist und,» tõdes Chang.

Uurimistulemused avaldati 22. detsembril väljaandes Proceedings of the National Academy of Sciences.

Uurimuses lugesid 12 täiskasvanut neli tundi enne magamaminekut viiel järjestikusel õhtul, üsna hämaras haiglatoas. Pooled katses osalenutest lugesid e-raamatuid ja teised paberraamatuid. Pärast seda veetsid nad veel viis päeva haiglas, kuid nüüd luges enne e-raamatuid lugenud grupp paberraamatuid ja vastupidi.  

E-raamatute lugejatel läks umbes kümme minutit kauem magamajäämiseks kui paberraamatute lugejatel. Nad ei tundnud end nii unisena kui paberraamatute lugejad. Lisaks olid nad vähem aega REM-unes, mida seostatakse sügava unega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles