Ülekaal ei ole vaid kosmeetiline probleem

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endokrinoloog Marju Past.
Endokrinoloog Marju Past. Foto: Marina Pushkar

Rasvumine ja ülekaal ei ole ainuüksi kosmeetiline probleem, vaid võib kaasa tuua hulga haigusi, mis kujutavad tervisele suurt ohtu, kirjutab Eesti Diabeedikeskuse endokrinoloog Marju Past Meditsiiniuudistes.

Kehakaalu tõusuga kaasneb metaboolne sündroom ja enamik lisanduvaid tervisehäireid ongi selle sündroomiga seotud. Sinna kuuluvad insuliiniresistentsus, glükoositolerantsi häired kuni II tüüpi diabeedini, vererõhu kõrgenemine, rasvaainevahetuse häire, mille tagajärjel HDL-kolesterooli hulk veres väheneb ja LDL-kolesterooli hulk kasvab, ning veresoonte haigused (südamelihaseinfarkt ja ajuinsult). Samuti võivad tekkida probleemid fertiilsuse, menstruatsioonitsükli ja potentsiga, podagra jne.

Kuna ülekaalust, veresoonkonnahaigustest ja diabeedist on olnud palju ülevaateid ning see probleem peaks olema kõigil meditsiiniga seotud inimestel unepealt raporteeritav, siis seekord peatun ma sellistel ohtudel, mis võivad sagedamini unarusse jääda või millele ei saa osaks esmane tähelepanu. Samas on need inimese tervise seisukohast väga olulised.

Uneapnoe aeglustab ainevahetust

Uneapnoehaiguse puhul aeglustub hapnikuvaeguse tõttu ainevahetus, väheneb organismi kasvuhormooni- ja testosteroonisisaldus ning suureneb sümpatoadrenergiline aktiivsus, mis võib viia vasema südamepoole puudulikkuseni.

Teiselt poolt muudab negatiivne intrafarüngeaalne rõhk kopsuarterisüsteemis rõhku, mis võib põhjustada parema südamepoole puudulikkust. Uneapnoe korral on vöökoha ja kaela ümbermõõdul ehk submentaalse ja diafragmaalse rasvkoe hulgal suurem tähtsus kui kehamassiindeksil.

Uneapnoega kaasneb elukvaliteedi, töövõimekuse ja toimetuleku halvenemine, sageneb haigestumine infektsioonidesse ning suureneb õnnetustesse sattumise ja traumade risk.

Muid ülekaaluga kaasuvaid haigusi palju

Rasvmaks. Eelkõige vöökoharasvumisega seotult koguneb maksarakkudesse rasva, mis on avastatav ultraheliuuringul ja väljendub ka maksafermentide sisalduse kasvus. Kui sellega kaasneb põletikureaktsioon, võib tasapisi areneda maksatsirroos.

Sapikivid. Põhjuseks on sapi koostise muutus seoses üldise ainevahetuse muutusega. Kui paljudel juhtudel kaalu korrigeerimisega probleem taandub, siis moodustunud sapikivid dieediga ei kao, küll aga väheneb uute moodustumine.

Artroos. Kehamassiindeksiga üle 30 on põlvede artroosi risk normaalkaalulistega võrreldes kolmekordne. Puusaartroosi­risk suureneb vähem. Ülekaaluga kaasnevad sageli ka menstruatsioonitsüklihäired ja PCOS. Hormoonide muutused viivad lastetuse probleemideni. Naiste hulgas, kelle kehamassiindeks on 18-aastaselt üle 30, esineb lastetust ligi kolm korda rohkem.

Vähk. Ülekaalulistel on emakavähi tekkimise risk viis korda tavapärasest suurem. Oht haigestuda rinnavähki on üleminekuikka jõudnud naistel 30–40 protsenti suurem. Jämesoolevähi risk kasvab 30–40 protsenti ning sagedamini esineb ka neeru- ja eesnäärmevähki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles