Solaariumi väheräägitud mõjud

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Solaarium võib mitmeid tervisehädasid põhjustada.
Solaarium võib mitmeid tervisehädasid põhjustada. Foto: SCANPIX

Solaariumi kahjulikest mõjudest rääkides tuleb inimestele sageli esimesena meelde nahavähi risk, märksa vähem ollakse aga teadlikud teistest tervisehädadest.

USA haiguste kontrolli ja ennetamise keskuse (Centers for Disease Control and Prevention) teadlased viisid läbi uuringu, millest selgus, et solaariumis käimine toob kaasa mitmesuguseid vigastusi, millega haiglate erakorralise meditsiini osakondadesse pöördutakse, vahendab Huffington Post.

Ajakirjas JAMA Internal Medicine avaldatud uuringus leiti, et haiglates puututakse aastas kokku umbes 3200 vigastusega, mis on patsientide väitel saadud solaariumis.

Enamasti saavad vigastusi naised (82,2 protsenti) ja neid juhtub kõige rohkem vanuses 18-24 aastat (35,5 protsenti). Kõige sagedamini sattusid inimesed haiglasse seoses nahapõletuste, minestamiste ja silmavigastustega.

Uuringu eestvedaja Gery P. Guy sõnas, et solaariumid võivad põhjustada lisaks allergilisi reaktsioone, nahalööbeid, sügelust ja naha kuivust.

«Kui solaariumikabiini ei ole korralikult puhastatud, võib tekkida tõsine nahainfektsioon. Tekkida võivad kondüloomid, nahalööve ja -tüükad. Solaarium soodustab ka naha enneaegset vananemist,» ütles ta.

Solaariumi kasutamise tulemusena väheneb järkjärgult naha elastsus, tekivad kortsud ning nahk muutub kuivaks ja ketendavaks.

Samuti märkis Guy, et nahk saab solaariumis lühikese aja jooksul väga suure annuse UV kiirgust. Lisaks on solaariumis sageli katmata tundlikud nahapiirkonnad, mis õues päevitades kaitstud oleksid.

Ehkki solaariumid ei kao veel niipea kuhugi, on täheldatud, et need ei ole enam USAs nii laialt levinud kui nad kunagi olid.

«Viimastel aastatel on solaariumite kasutamine vähenenud,» märkis Guy, kelle sõnul võib see olla tingitud sellest, et paljudes USA osariikides kehtivad solaariumikasutusele piirangud. Praegu on solaariumi külastamine alla 18-aastastele keelatud üheteistkümnes osariigis.

Ka näiteks Soomes on solaariumi kasutamine alaealistele juba mitu aastat keelatud. 2011. aastal muutus solaariumi külastamine alla 18aastastele keelatuks Inglismaal ja Walesis. Antud teemat on arutatud ka Eestis, kuid seadusega see alaealistele keelatud veel ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles