Üks kolmandik vähijuhtumitest on seotud elustiiliga

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rämpstoiduga liialdamine mõjutab keha veel aastaid hiljem.
Rämpstoiduga liialdamine mõjutab keha veel aastaid hiljem. Foto: SCANPIX

Rohkem kui neli kümnest vähijuhtumist – ainuüksi 600 000 Suurbritannias – võiksid olla ennetatavad, kui inimesed järgiksid tervislikumaid eluviise.

Suurbritannia vähiuuringute viimaste tulemuste järgi on suitsetamine kõige suurem vähitekke riskifaktor. Suitsetamisele järgneb ebatervislik toitumine, kirjutab BBC.

Uuringu teostanud ühing utsitab inimesi mõtlema ennekõike oma tervisele, kui annavad endale n-ö uusaastalubaduse.

Alkoholi tarbimise vähendamine ja pisemagi füüsilise koormuse lisamine oma nädalakavasse võiksid olla positiivsed sammud tervisliku eluviisi suunas.

Arvudesse pandult on viie aasta jooksul vahemikus 2007-2011 rohkem kui 300 000 vähijuhtumit seotud suitsetamisega. 145 000 aga ebatervisliku toitumise või toidukoguses ülekaalus olnud töödeldud toitude tarbimisega. Rasvumisele kalduv ülekaalulisus oli vähisüüdlaseks 88 000 juhul ning alkohol 62 200.

Päikese kahju nahale ja füüsiline loidus olid samuti olulised riskitegurid.

Suurbritannia vähijuhtumite uurija professor Max Parkin ütles, et viimaste uuringute põhjal võib kahtluseta öelda, et elustiil on paljudel juhtudel vähi tekkimise põhjus number üks. «Loomulikult naudivad kõik pühade ajal rohkem kui tavalises koguses toitu ja muid enese poputamiseks mõeldud tervisevaenulikke tegevusi. Meie eesmärk ei olegi pirukad ja vein ära keelata, vaid panna inimesi mõtlema, et ees seisab uus aasta, mille vältel võiks oma rutiini juurutada rohkem tervisele kasulikke harjumusi.»

Samuti ütles Parkin, et tervislik elustiil ei pruugi ka välistada vähki. «Positiivsed sammud oma tervise parandamise suunas on igal juhul tervitatavad ja vähendavad vähi tekkimise võimalikkust,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles