Eestis pole vaktsineeritutel narkolepsiat esinenud

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seagripivaktsiin Pandemrix.
Seagripivaktsiin Pandemrix. Foto: SCANPIX

Ravimiamet pole Eestist saanud ühtki teadet nagu oleks gripivaktsiin Pandemrix põhjustanud narkolepsiat.

Ravimiameti peadirektor Kristin Raudsepp kinnitas Kuku raadiole, et kõrvaltoimeid on vaktsiin põhjustanud, kuid tegu on olnud kergemate nähtudega.

Soomes ja Rootsis on tuvastatud juhtumeid, kus A(H1N1) ehk rahvakeeli seagripi vaktsiini Pandemrix saanud lastel esines paar kuud hiljem narkolepisa sümptomeid. Soomes on selle vaktsiini kasutamine peatatud, kuniks on selge, kas on olemas seos gripivaktsiini ja narkolepsia vahel.

Kristin Raudsepp ütles, et Eesti ootab ära uurimistulemused, enne kui Pandemrixi keelamise osas otsuse teeb. Tema sõnul on praegu vaktsineerimisaktiivsus nagunii ülimadal ja peagi jõuab müügile ka hooajalise gripi vaktsiin, kus on sees juba kõik uue hooaja gripi jaoks vajalikud komponendid.

Raudsepp rääkis, et praegu on Euroopa Ravimiametil käsil ekspertiis, mis analüüsib vaktsiini kõrvaltoime teateid kogu Euroopast.

Raudsepa andmetel saab juba selle nädala lõpus, hiljemat uue alguses, võtta seisukoha Pandemrixi ohutuse ja kasutamise suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles