14 toitu, mis teevad sind vanemaks

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohv.
Kohv. Foto: SCANPIX

Kas oled täheldanud, et pärast grillipidusid, kokteilitamist ja ka aastalõpupidustusi on su näonahk kuidagi eriti korrast ära? Sellel on põhjus – kõik, mida sa sööd ja jood, mõjutab ka sinu nahka.

Ning ehkki mõni üksik nautlemine ei tee sind üleöö vanemaks, võib pidev kehv toitumine naha ja ka hammaste vananemisprotsessi tõepoolest kiirendada. Health.com toob välja 14 toitu, mida peaks tarbima väga mõõdukalt, kui soovid noor välja näha.

Maiustused

Kui sa tarbid rohkem suhkrut, kui sinu rakud suudavad töödelda, liituvad üleliigsed suhkrumolekulid valkudega, kahjustades seeläbi nahka pringi ja noorena hoidvat kollageeni.

Liiga palju maiustusi kahjustab ka hambaid, soodustades bakterite vohamist ja kaariese teket. Pärast magusa söömist võiksid loputada suud veega või närida suhkruvaba närimiskummi.

Alkohol

Terve maks tähendab tervet nahka, sest maks viib nahka kahjustada võivad toksiinid kehast välja. Kui toksiine koguneb maksa liiga palju ja neid ei lagundata korralikult, võib see endaga kaasa tuua akne, kahvatuse ja kortsud. Samuti võib alkohol esile kutsuda rosaatseapuhanguid.

Lisaks viib alkohol kehast vedelikku välja ning häirib ööund. Kehv uni on aga seotud kortsude tekke, ebakorrapäse pigmentatsiooni ja naha vähenenud elastsusega.

Valge vein

Valge vein on väärt eraldi kategooriat seetõttu, et ta kahjustab päris tugevalt hambaid. Kui klaas punast veini teeb suu punaseks, siis valges veinis sisalduv hape kahjustab hambaemaili ja teeb hambad vastuvõtlikumaks kauapüsivatele plekkidele. Nii et kui sul on harjumus lõpetada päev klaasi Chardonnay’ga, võivad su hambad olla hommikuse kohvi suhtes haavatavamad.

Kuid ära mingil juhul pese hambaid kohe pärast veini joomist – sama kehtib tegelikult ka iga muu happelise joogi kohta, sest hammaste harjamine sellisel hetkel soodustab vaid hambaemaili lagundamist. Hea oleks umbes tund aega oodata, et hambad jõuaks pärast happega kokkupuudet remineraliseeruda.

Söestunud liha

Kui su grill-liha on kergelt söestunud, võib ta sisaldada põletikku soodustavaid süsivesinikke, põletik mõjub aga kehvasti naha elastsuse eest vastutavale kollageenile. See ei tähenda sugugi, et peaksid grill-lihast loobuma, küll aga võiksid söestunud ääred maha lõigata ning grillresti enne järgmist kasutamist korralikult puhtaks teha.

Soolased toidud

Isegi siis, kui sa enda valmistatud toitudele kuigi palju soola ei lisa, ei saa sa olla kindel, et sa liigselt soola ei tarbi. Näiteks sisaldavad ohtralt soola paljud purgitoidud. Sool viib aga kehast vedelikku välja ja võib põhjustada pundunud välimust.

Töödeldud liha

Singid, vorstid, peekon –suur osa neist sisaldab sulfiteid ja teisi säilitusaineid, mis võivad põhjustada põletikku nahas ja kiirendada vananemisilmingute teket. Samuti sisaldab töödeldud liha tavaliselt palju soola, millest oli juba eelnevalt juttu. Lisaks on uuringud näidanud töödeldud punase liha seost südamehaigustega. Kui oled harjunud sööma singiga võileiba, proovi asendada see kana- või kalkunifileega.

Vürtsikas toit

Vürtsikas toit teeb rosaatsea hullemaks ning võib kahjustada nahka ka menopausi ajal, sest sel ajal kipuvad nahas asuvad väikesed veresooned olema tundlikumad. Mis ei tähenda jällegi, et peaksid vürtsikast toidust täielikult loobuma, kuid selle regulaarne tarbimine ei ole ehk kõige mõistlikum – eriti, kui su nahk kipub niigi punetama.

Punane liha

Rasvase lihaga kaasnevad vabad radikaalid, mis kahjustavad terveid rakke ja mõjutavadmuu hulgas naha võimet toota kollageeni. Nii et ka siin kehtib reegel, et vahel võid seda endale lubada, kuid parem on eelistada kalkunit või kana. Lisaks ei tohiks unustada antioksüdante ei külmikus ega kosmeetikakotis: antioksüdantide rikkad toidud ja seerumid aitavad võidelda vananemist soodustavate vabade radikaalidega.

Energiajoogid

Energiajoogid on üsna happelised ning mõjuvad hammastele sarnaselt valge veiniga. Kui sa just pead vahel energiajooki jooma, tee seda kõrrega – nii vähendada oluliselt joogi kokkupuudet oma hammastega.

Limonaad

Kõik tsitruselised joogid kahjustavad hambaemaili, kuid võrreldes apelsini- ja greibimahlaga on sidrunimahl kõige hullem. Kui lisada võrrandisse limonaadis sisalduv suhkur, saab emailikahjustuse happest pluss katu moodustumise tänu suhkrule, mis tähendab plekke ja kaariest. Ei kõla just eriti hästi.

Kofeiiniga joogid

Kofeiin, nagu kõik teisedki diureetikumid, viib vedelikku kehast välja ja teeb muu hulgas kuivaks ka naha, mis soodustab vana ja väsinud väljanägemist. Kui oled tarbinud liiga palju kohvi, ära kindlasti unusta juua ka vett ning kasutada niisutavat kreemi. Proovi ka hüaluroonhappega kreemi – see koostisaine on superniisutav.

Transrasvad

Kui südamehaiguste oht ei ole sinu jaoks piisav põhjus transrasvadest loobumiseks, siis siin on veel üks põhjus – nad võivad mõjuda kehvasti ka sinu nahale. Nimelt soodustavad transrasvad põletikku, mis on halb uudis kollageeni osas. Lisaks teevad transrasvad sind vastuvõtlikumaks UV-kahjustustele, mis on aga ühe uuringu järgi naha vananemise põhjus number üks.

Kohv

Jah, kohv väärib kofeiiniga jookidest eraldi mainimist seetõttu, et kofeiin pole ainus kurja juur. Kohv mõjub nimelt halvasti ka sinu hammastele. Happelised joogid, nagu kohv, võivad tekitada hambaemaili pinnale mikroskoopilisi poore ning aja jooksul söövitada hambaid. Siiski ei ole tarvis kohvist täielikult loobuda, kuid mõistlik oleks juua pärast kohvi klaas vett ja/või närida suhkruvaba närimiskummi. Vesi taastab suu pH-tasakaalu ja kaotatud vedeliku, närimiskumm võib aga vähendada hammaste tumenemise ohtu ning aitab läbi süljetootmise soodustamise kaasa ka hammaste remineraliseerumisele.

Must tee

Suure tanniinide sisalduse tõttu ohustavad ka musta tee joojaid hambaplekid. Hea uudis on aga see, et ajakirjas International Journal of Dental Hygiene avaldatud uuringu järgi aitab piimas leiduv kaseiin neid plekke vähendada. Nii et tee piimaga pole sugugi mitte halb mõte. Sidrun jäta aga parem vahele, sest see on happeline ja sellest oli juba eespool juttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles