Nutitelefonid «kasvatavad» kasutajate ajusid

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutitelefonita ei kujuta paljud oma elu enam ette.
Nutitelefonita ei kujuta paljud oma elu enam ette. Foto: Reuters/ScanPix

Inimeste ajud kohanevad puutetundlike nutitelefonidega, selgus teadlaste poolt vabatahtlike peal läbi viidud uuringust.

Uuringus kasutati aju aktiivsuse mõõtmiseks elektroentsefalograafi (EEG), mis uurib peaaju pinna elektrilisi kõikumisi, kirjutab BBC.

Nad leidsid selgeid erinevusi nuti- ja tavaliste mobiiltelefonide kasutajate vahel. Uuringus osalenud 37 vabatahtlikust 26 kasutasid nutitelefoni ja 11 n-ö vanakooli mobiili. Osalejate pähe kinnitati klemmid, et fikseerida ajus toimuvaid muudatusi. Tänu sellele on võimalik jälgida, kui palju ajurakke on keha tööprotsessides hõivatud.

Tulemused näitasid märgatavaid erinevusi puuteekraaniga nutitelefoni ja tavalise mobiili kasutajate vahel. Nutitelefoni kasutajatel mõõdeti suuremat aju aktiivsust võrreldes nuppudega telefoni omanikega. Aktiivsuse kasv näis olevat seotud sellega, kui sageli puutetundlikku ekraani kasutati. Teadlaste hinnangul näitab see, et aju on paindlik ja seda saab n-ö vormida läbi kogemuse.

Näiteks viiuldajatel on see aju osa, mis on seotud sõrmedega, suurem kui mittemuusikutel. Uuringu tegijate hinnangul mõjutavad ka nutitelefonid samamoodi aju.

«Ma olin tõesti üllatanud nende muudatuste ulatusest, mida põhjustab nutitelefonide kasutamine,» rääkis uuringu teinud Arko Ghosh Zürichi ülikoolist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles