Peremeditsiini põhiprobleem: üksikpraksised ja läbipõlemine

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Peremeditsiini teise aasta residendi ja perearstide seltsi juhatuse liikme Elle-Mall Keevalliku sõnul on peremeditsiini peamine probleem üksikpraksised ja sellega seotud arstide läbipõlemine. 

«Noored ei plaani üksikpraksisesse minna, sest seal oled üksinda. Puhkust ei saa võtta ega koolitustel käia, sest keegi sind ei asenda. Enamik Eesti perearste on üksikpraksises ja see on suur probleem,» rääkis Elle-Mall Keevallik ajakirjale Perearst antud intervjuus, mida vahendab meditsiiniuudiste portal med24.ee.

Teine suur probleem on tema sõnul see, et arstid jäävad vanaks. «Lisaks antakse perearstidele kogu aeg kohustusi juurde ja eeldatakse, et kõike tehakse olemasolevatest vahenditest. Ühel hetkel saab mõõt täis,» tõi Keevallik veel välja.

Kui midagi ei muudeta, siis esmatasand Keevalliku hinnangul jätkusuutlik pole.

«Kui see läheb täpselt samamoodi edasi, et perearstidele antakse aina tööd juurde, siis need, kes pole veel oma üksikpraksises läbi põlenud, põlevad läbi ja lähevad Soome või pensionile. Keegi nende asemele ei lähe,» pakkus ta.

Nii on Keevalliku sõnul perearste koondavate tervisekeskuste mõte ainuõige. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles