Eesti lapsed seavad oma tervise ohtu

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ujumine aitab ülekaaluga võidelda.
Ujumine aitab ülekaaluga võidelda. Foto: Panther Media/Scanpix

Tervise Arengu Instituudi (TAI) osalusel tehtud uuringust selgus, et enamik Euroopa, sealhulgas Eesti lastest, ei ole kehaliselt piisavalt aktiivsed, et säilitada optimaalset tervist.

Rahvusvaheliste soovituste järgi on lastele vaja vähemalt 60 minutit mõõdukat kuni tugevat kehalist aktiivsust päevas. Eestis oli tervise säilitamiseks optimaalsel määral aktiivsed vaid 13 protsenti kahe- kuni kümneaastastest tüdrukutest ning 27 protsenti poistest.

TAI on alates 2007. aastast osalenud üle-euroopalises laste terviseuuringus IDEFICS, milles uuriti üle 10 000 lapse kaheksast Euroopa riigist. Uuringu käigus mõõdeti ka laste kehalist aktiivsust, mille tulemustest ilmus hiljuti kokkuvõte ajakirjas International Journal of Obesity.

«Kui soovitustele vastavalt (st vähemalt 60 minutit mõõdukat kuni tugevat aktiivsust) käitus 13 protsenti uuringus osalenud Eesti tüdrukutest ja 27 protsenti poistest, siis ka teistes uuringus osalenud maades oli olukord samalaadne,»selgitas TAI teadur Kenn Konstabel.

Tema sõnul oli tüdrukutest vähemalt 60 minutit aktiivsed 2 kuni 15 protsenti ja poistest 10 kuni 34 protsenti. Aktiivseimad tüdrukud elavad Rootsis ja poisid Belgias. Kõige vähem aktiivsed on tüdrukud Küprosel ja poisid Itaalias.

Foto: TAI

Joonis näitab soovituste järgimist maade kaupa. Roheline osa kujutab lapsi, kes on aktiivsed vähemalt tund aega päevas, kollane osa neid, kes on aktiivsed pool tundi kuni tund päevas. Allikas: TAI

Konstabel lisas, et uuringust tuli samuti välja, et maades, kus lapsed on kõige vähem aktiivsed, on ka ülekaaluliste laste protsent suurim. «Kõigis maades olid tüdrukud oluliselt vähem aktiivsed kui poisid.»

Uuringus jaotati laste päevane aktiivsus kolmeks kategooriaks: mõõdukas kuni tugev aktiivsus (näiteks jooksmine või trenn), kerge aktiivsus (näiteks kõndimine) ja isumine. Kui mõõduka ja tugeva aktiivsuse osakaal vanuse kasvades pisut suurenes (2-aastastel poistel keskmiselt 24 minutit päevas, 10-aastastel keskmiselt 48 minutit päevas), siis palju rohkem kasvas istudes veedetud aeg (vastavalt 237 ja 378 minutit), samuti kahanes kerge aktiivsus (vastavalt 410 ja 360 minutit).

Varasemast on teada, et istudes veedetud aeg suureneb Eesti lastel ka pärast kümnendat eluaastat, kuid mõõdukat kuni tugevat aktiivsust jääb kooliealistel lastel iga aastaga vähemaks. Samuti on nädalavahetustel aktiivsus enamasti väiksem kui tööpäevadel.

Kehaline aktiivsus on oluline optimaalse tervise tagamiseks: see mõjutab nii südame-veresoonkonna tervist, luutihedust kui ka ülekaalulisuse tõenäosust, samuti aitab üle saada stressist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles