Haigekassa: perearsti teenuste pakett laieneb

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigekassa hinnakujunduse talituse juht Kersti Esnar
Haigekassa hinnakujunduse talituse juht Kersti Esnar Foto: Erakogu

Haigekassa hinnakujunduse talituse juhi Kersti Esnari sõnul on plaanis perearsti teenuste paketti laiendada ning füsioteraapia, koduõendus- ja ämmaemandusteenuse rahastamine võiks tulevastes esmatasandi tervisekeskustes toimuda perearsti kaudu.

Nimelt lisandus juba sellest aastast perearstide teenuste paketti nn. teraapiafond kliinilise psühholoogi ning logopeedi teenustele suunamiseks. See tähendab seda, et kui varem pidi perearst suunama oma patsiendi kõigepealt eriarstile, kui ta pidas tema ravis näiteks ärevushäire puhul vajalikuks psühholoogi või insuldi järel logopeedi teenust, siis nüüd saab ta neile teenustele suunata otse.

Perearstide seltsi juht Diana Ingerainen rääkis, et tulevaste tervisekeskuste tarbeks euroliidu toetust taotledes on aga raske plaane teha, sest praegu ei ole täpselt teada, kuidas hakatakse rahastama ämmaemandate, füsioterapeutide ja koduõdede teenuseid – kas sarnaselt eelnimetatule või kuidagi teistmoodi.

Kersti Esnar kinnitas, et esmatasandi tervisekeskuse mõiste tõlgendamisel on haigekassa jaoks esmane perearsti ja tema meeskonna osutatavad teenused ning seega on eesmärgiks laiendada perearstiabi teenuste paketti kehtiva rahastamismudeli raames ja toetada esmatasandi tervisekeskuste arengut.  

«Meie nägemuses võiks tulevikus perearsti kaudu muu hulgas toimuda ka füsioteraapia, koduõendus- ja ämmaemandusteenuse rahastamine. See tugevdaks perearsti koordineerivat rolli esmatasandi tervisekeskuses.»

Esnar lisas, et praegu saab perearst oma nimistu patsientidele sisse osta füsioteraapia teenuseid, aga tal ei ole õigust füsioterapeuti palgata. «Selle võimaluse loomiseks on vaja tervishoiuteenuste korraldamise seaduse muudatust. Samas ei pea kõik eelpool nimetatud teenuseosutajad tingimata koonduma üheks juriidiliseks isikuks, vaid teenuste osutamist on võimalik korraldada läbi omavaheliste lepinguliste suhete. Kehtiva regulatsiooni muutmiseks on tarvilik laiem arutelu.»

Haigekassa on valmis toetama ka perearstipraksiste mõistlikku koondumist tervisekeskustesse. «Koondumist on võimalik soodustada, kui võimaldada näiteks senisest paindlikumalt kasutada uuringufondi, juhul kui mitu perearsti töötab ühe juriidilise isiku all. Samuti saame koondumist toetada lisanduva juhtimiskulu rahastamise kaudu.  Ka järgnevatel aastatel on plaanis koostöös perearstidega töötada selle nimel, et laiendada perearsti teenuste paketti ning meeskonda. Lisaks kaalume koondumise motiveerimist üleminekuperioodil kõrgema baasraha maksmise kaudu, et toetada taristu ümberkorraldusi,» rääkis Esnar.

Ent rahastamismudeli edasiarendust planeerides on tema sõnunl oluline teada, millised saavad olema õigusaktidega kehtestatud nõuded esmatasandi tervishoiuteenuste osutamiseks tervisekeskustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles