Allergia teadlikkuse kasvatamise kuul suunatakse patsient apteeki

Apotheka
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Apotheka

Eelmise aasta lõpus käivitus üle-euroopaline allergia teadlikkuse kasvatamise kampaania. Uuest aastast on kiiduväärt ettevõtmisega liitunud ka enamik Eesti apteeke, et tõsta meiegi elanikkonna teadlikkust. Jaanuaris on läbivaks teemaks allergiline astma.

Allergiast põhjustatud astma takistab miljoneid inimesi tegelemast sellega, mida nad armastavad. Numbrid on tõepoolest hirmuäratavad - Euroopa elanikkonnast kannatab astma all 20%, ravikuludeks arvestatakse aastas umbes 25 miljardit eurot.

„Äärmiselt oluline on astma ära tunda ja probleemile lahendus leida juba varajases staadiumis,“ sõnas Eesti Apteekide Ühenduse juhatuse liige Kristiina Sepp, lisades, et küsimuste korral saab kõige kiiremini vastuseid kasutades apteekrite abi ja kompetentsi. „Euroopas on järjest enam aru saadud, kuidas kõige otstarbekamalt apteekrite teadmisi rakendada,“ tõdes Sepp. „On ju apteekrid patsiendile kõige lihtsamini kättesaadavad tervishoiutöötajad,“ lisas ta. Apteeker saab õigel ajal nõu andes paljusid hilisemaid probleeme ennetada. „Samuti oskame teavitada tulevastest sammudest või tõsise olukorra puhul suunata patsient edasi spetsialisti juurde,“ selgitas Sepp.

Astma võib olla põhjustatud allergeenidest, nagu loomakarvad, kodu- ja õietolm, hallitusseened, aga ka infektsioonidest ning keskkonnateguritest, näiteks tubakasuits ja saastatud õhk. Kuid õnneks on võimalik astma õige raviga kontrolli alla saada ja selle tulemusel võivad astmaatikud elu täiel rinnal nautida.

Teavituskampaania eestvedajaks on Euroopa Allergia ja Kliinilise Immunoloogia Liit koostöös Euroopa Liidu farmaatsialiiduga, kelle liikmeskonda kuulub ka Eesti Apteekide Ühendus. Lähemalt saab kampaania kohta lugeda siit.

Vaata ka tooteid allergia sümptomite leevendamiseks Netiapteegist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles