Apteekrite streik jätab maainimesed ravimiteta

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Omandipiirangu kehtestamist toetanud apteekrid kogunesid detsembris Toompea lossi ette meelt avaldama.
Omandipiirangu kehtestamist toetanud apteekrid kogunesid detsembris Toompea lossi ette meelt avaldama. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Reedel, 9. jaanuaril korraldavad maapiirkondades ja väikeasulates paiknevad sõltumatud apteegid ravimiseaduse muudatuse vastu hoiatusstreigi, mistõttu ollakse suletud hommikul kella kümnest kella kaheni päeval.

«Meie eesmärk on kehtestada sarnaselt perearstidega apteekide omandipiirang, et välismaised suurfirmad ei saaks tulla meid omaenda kodukohtades tänavale viskama, nagu juba on toimumas Kundas, Vändras ja Räpinas,» sõnas Eesti Proviisorite Koja juhatuse esimees Karin Alamaa-Aas.

Apteekrite sõnul ei muretse suurfirmad patsiendi, vaid üksnes käibe- ja kasuminumbri pärast. «Neid ei huvita tervishoid, vaid üksnes äri. Peame tegema kõik, mis võimalik ja rohkemgi veel, et oma valdkonna eest seista ning tagada edaspidigi eestimaalasele professionaalne nõustamine ja mõistliku hinnaga ravimite kättesaadavus ka maapiirkondades,» lisas Eesti Apteekrite Liidu esinaine Ülle Rebane.

Proviisorite sõnul tühistas riigikohus vahetult enne jõule ajutised apteegi asutamispiirangud, mille riigikogu kehtestas möödunud aasta juunis selleks, et võita lisaaega proviisori- ja maa-apteekide kaitsemeetmete väljatöötamiseks.

«Tõsine süü tekkinud olukorras lasub riigikogul ja sotsiaalministeeriumil, kes pole suutnud või tahtnud proviisori- ja maa-apteekide kaitseks tõhusaid abinõusid kehtestada. Selle tulemusena on kohe algamas uute apteekide avamise ralli, milles jäävad kaotajaks just nimetatud apteegid,» ütlesid Alamaa-Aas ja Rebane.

Apteekrite sõnade kohaselt läheb jaanuari keskel riigikogus teisele lugemisele ravimiseaduse muudatus, mis annab suurkettidele vabad käed kogu turg üle võtta ja sõltumatud apteegid välja suretada. Nende hinnangul ei aita see eelnõu kuidagi maal teenuse kättesaadavust parandada. Apteekrid leiavad, et turu tasakaalustamiseks on kõige sobivam abinõu apteekide omandipiirang, nagu see on kehtestatud paljudes Euroopa riikides, et järgida tervishoiupõhimõtteid ja mitte lasta suurtel apteegikettidel turul dikteerida.

«Seni on apteekide omandipiirangu kehtestamise muudatusettepaneku ametlikult esitanud Keskerakonna fraktsioon, kuid olles suhelnud paljude koalitsioonipoliitikutega, teame, et ka nende seas on omandipiirangu ideel kandepind olemas,» lausus Rebane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles