Maa-apteegid korraldavad hoiatusstreigi

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maa- ja väikeasulate streigist võtab osa ka Kunda apteek Lääne-Virumaal.
Maa- ja väikeasulate streigist võtab osa ka Kunda apteek Lääne-Virumaal. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Täna korraldavad maapiirkondades ja väikeasulates paiknevad väikeapteegid hoiatusstreigi, protesteerimaks järgmisel nädalal teisele lugemisele mineva ravimiseaduse muudatuste vastu.

Vahetult enne jõule tühistas riigikohus ajutised apteegi asutamispiirangud, mille ta oli kehtestanud möödunud aasta juunis. Selle vastu protesteerivad maa- ja  väikeasulate apteegid on täna kella 10-st kuni kella 14-ni suletud. 

«Praegu on apteegiturg uute apteekide asutamiseks täiesti vaba, mis annab suurtele apteegikettidele võimaluse sõltumatud apteegid kiiresti turult välja tõrjuda, kuna nende finantsjõud on nõrgem,» sõnas streiki koordineeriva Eesti Poviisorite Koja juhatuse esimees Karin Alamaa-Aas.

Tema sõnul on maa- ja väikeasulate apteektrite hoiatusstreigi eesmärk kehtestada sarnaselt perearstidega apteekide omandipiirang. «Et välismaised suurfirmad ei saaks tulla meid omaenda kodukohtades tänavale viskama, nagu juba on toimumas Kundas, Vändras ja Räpinas,» ütles Karin Alamaa-Aas.

Eesti Apteekrite Liidu esinaise Ülle Rebase sõnul ei muretse suurfirmad patsiendi, vaid üksnes käibe- ja kasuminumbri pärast. «Peame tegema kõik, mis võimalik, et oma valdkonna eest seista ning tagada edaspidigi eestimaalasele professionaalne nõustamine ja mõistliku hinnaga ravimite kättesaadavus ka maapiirkondade,» põhjendas ta tänast streiki.

Nii Alamaa-Aas kui Rebane on seisukohal, et praeguseks koostatud ravimiseaduse eelnõu ei paranda kuidagi ravimite kättesaadavust maal, vaid annab suurkettidele võimaluse kogu turg üle võtta ja sõltumatud apteegid välja suretada.

«Loodame siiralt, et eelnõud praegusel kujul vastu ei võeta,» märkisiid nad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles