Kasvajarakud suudavad keskkonnast DNAd hankida

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Uus-Meremaa teadlased on esimest korda näidanud, et raku jõujaamades paiknev mitokondriaalne DNA suudab liikuda ühest kasvaja rakust teise.

Erinevalt rakutuumas leiduvast pärilikkusainest kodeerib mitokondriaalne DNA vaid rakke energiaga varustavate jõujaamade jaoks vajalikke valke. Enne ajakirjas Cell Metabolism ilmunud uurimust oletati, et selles leiduvatel pärilikkusaine lõikudel on võimalik rakust lahkuda vaid rakkude paljunemise ajal, kirjutab ERRi teadusportaal.

Malaghani instituudis töötava Mike Berridge'i töörühm täheldas aga, et pärast hiirte rinnavähi ja melanoomi rakkudest mitokondriaalse DNA eemaldamist kandus mtDNA ümbritsevatest kudedest iseseisvalt vastava pärilikkusaineta rakkudesse. 

Pärast uut DNAd hakkasid vähirakud taas jõudsalt paljunema, moodustasid kasvajaid ja levisid uurimise alla võetud hiirte teistesse kehaosadesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles